Акнето при тийнейджърите – Втора част

Акне

Видове акне

В последния ни материал за акнето Ви разказахме какво представлява то, от какво се причинява най-често и кои са ежедневните действия, които вършим незабелязано, но оказват голямо влияние върху този разпространен проблем. В днешната тема ще се запознаете с видовете акне, как можете да ги разпознаете и кога е добре да посетите дерматолог, ако не става въпрос само за младежки пъпки.

Независимо дали става въпрос за Вас или тийнейджърът вкъщи необходимо е да знаете, че е възможно акнето да продължи и след юношеството и може да става въпрос за по-сериозна причина. Ако акнето на детето Ви е вследствие единствено на хормоналните промени през пубертета, то ще отшуми само след края на този период. Но ако става въпрос за по-сериозно състояние, добре е да сте информирани относно видовете акне и как можете да ги разпознаете , а те са именно:

  • Acne vulgaris – най-често срещаната форма на акне. Появява се при подрастващите , лекува се най- лесно и е възможно да отмине с времето, когато се регулират хормоните на юношата. Разделя се на три вида: Acne comedonica – най-леката форма акне и се забелязват само черни точки; средната по тежест форма е Acne papupolustosa – могат да се видят папули и пустули (задълбочено възпаление на комедоните вследствие натрупването на бактерии около тях) . Най-тежката форма на този вид акне е Acne conglobatae. То се характеризира с много тежки усложнения – бучки, абцеси, фистули, които крайно увреждат кожата и водят до очевидни белези.
  • Acne inversa- представлява поетапна поява на акне в различни нежни области на тялото, създават се малки бучки , които често оставят белези и следи.
  • Mallorca acne – причинява се от агресивното слънце през лятото в комбинация с мазния слой слънцезащитни продукти. Появява се няколко дни след първоначалното излагане на слънце и се състои в дребни пъпчици.Затова е добре да покривате лицето си при честото и дълготрайно посещаване на плажа.
  • Acne neonatorum – проявява се няколко месеца след раждането и изчезва от само себе си. Може да бъде причинено от прекалено нежната детска кожа, която е податлива на раздразнение от всякакви източници.
  • Акне при възрастните – проявата е същата като при Акне вулгарис, но може да остане с години в зряла възраст.

 

Ако при Вас или Вашето дете случаят е на Acne vulgaris в по-леките му форми, това може да бъде излекувано чрез домашно лечение. Акне аестивалис отшумява, когато вече не се излагаме на слънце , но при останалите видове акне е необходимо да се консултирате с дерматолог.

Най-тежката форма на Acne vulgaris е болезнена и изисква специално третиране с медикаменти , предписани от специалист. Тя оставя тежки белези на засегнатите участъци като най-често това е лицето на човек.

Бебешкото акне  трябва да бъде следено, за да се установи причината за него и колко бързо би изчезнало. Бебешката кожа е изключително чувствителна затова не бързайте да използвате някой от вашите препарати срещу акне върху бебето.

В случай на акне при възрастен консултирайте се с Вашия личен лекар или дерматолог. Тъй като след юношеството хормоните влизат в нормални нива , причината за акне при възрастен може да бъде много по-сериозна и засегнатият трябва да се изследва докато не се намери истинската причина на проблема.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Акнето при тийнейджърите – Втора част”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!