Бързи съвети за храненето на капризните деца (продължение)

Защо детето е толкова капризно?
Много деца са капризни по отношение на храненето. Като избират кога и какво да ядат ги учи да бъдат независими. Те развиват здравословните навици за хранене с възрастта. Ако смятате, че детето Ви има психически проблем с храненето, говорете с педиатъра си.Но тези случаи са редки и запомнете, че капризността е просто фаза.

Храни ли се достатъчно?
Ако изглежда, че детето Ви живее на нищо повече от три пилешки късчета на ден, вероятно се чудите дали не се нуждае от повече. Но ,ако то е пълно с енергия и се развива нормално, това е добре. Все пак е добра идея да поговорите с педиатъра си. Ако детето Ви не расте с нормален темп за неговата възраст, трябва задължително да обърнете внимание на това заедно с педиатъра Ви.

Направете обяда забавен
Малките трикове понякога могат да направят храненето по-добро. Например можете да изрязвате храната в забавни форми с помощта на формички. Превърнете времето за хранене в игра например ,,кой може да изяде всички тези цветове‘‘. Или опитайте пикник вкъщи, за да промените сценария. Поддържайте настроението и разведрявайте обстановката със забавни теми за разговор.

Не подкупвайте детето с десерти
,,Ако си изядеш броколите, може да хапнеш малко сладолед.‘‘ Не правете това. Подкупването не е добра идея и този метод може да завърши зле. Може да научи детето да остойностява лакомствата повече от останалата храна и да Ви моли често за лакомства. Нека фокусът да остане далеч от сладкишите, не ги използвайте като награда.

Продължавайте да предлагате
Просто, защото детето Ви си е обърнало нослето на другата страна, когато последните пет пъти сте сервирали тиквички, не се отказвайте. Повечето от децата биха опитали нова храна след като е била предложена 10 или 15 пъти. Когато представяте нова храна, сервирайте в малки порции и добавяйте нещо любимо на детето заедно с новата храна.

Не бъдете готвач по поръчка
Противопоставяйте се на желанието си да приготвяте специални блюда само заради капризното си дете. Предлагайте същата храна на цялото семейство, но опитайте да направите поне едно нещо, което знаете, че обича. Ако някой в семейството Ви е авантютистичноо настроен към храната, окажете приятелкси натиск като го поставите на масата точно до капризното дете.

Оставете децата да помагат в кухнята
Децата, които помагат в приготвянето на храната са много по-добре настроени да я изядат след това. Оставете детето си да Ви помогне с шушулките на боба, разточването на тестото, измиването на марулята или други лесни приготовления. По този начин детето може да им даде шанс след като веднъж тези продукти са попаднали в чинията му.

Не се споразумявайте
Като се договаряте с детето за храната това ви поставя в мощна битка. Поставете храната пред детето си и го оставете достатъчно време, за да реши дали ще я изяде или не. Оставете детето да следва вътрешните си гласове относно глада.

Давайте добър пример
Децата копират възрастните през техния живот. Следвате ли модела на хранене, който искате децата Ви да имат? Това е като всички други неща в отглеждането на деца: детето наблюдава действията Ви, така че погрижете се да виждат добър пример.

Не падайте в трапа на бързата храна
Примамливо е да позволите на детето си нездравословна закуска, когато то помоли за това. Ако това не е рядко явление, това може да започне процеса на създаване на нездравословни навици, които по-късно ще бъде трудно да пречупите. Децата обикновено обичат сладките и прекалено осолените храни, точно както голяма част от нас. Работа на родителите е да предлагат варианти за хранене и да продължават да дават нездравословна храна като изключение.

Внимавайте със знаците на детето
Ако Вашето дете разхвърля храна около чинията, вероятно вече е сито. Като го пресилвате да се храни детето може да се научи да преяжда, от което следват всички проблеми с килограмите. Предлагайте порции съобразени с възможностите на децата, пълни с разнообразие от здравословна храна и оставете детето да реши кога е достатъчно сито, за да приключи с яденето.

Източник:www.webmd.com

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Бързи съвети за храненето на капризните деца (продължение)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!