Вредите за организма, които захарта може да причини.

Много хора консумират захар над необходимия дневен прием без да знаят, че тя е една от най-вредните съставки в храните ни.Превишеният прием на захар, може да допринесе за развитието на всякакви заболявания, включително и да разстрои вашият метаболизъм.

Захарта може да увреди сърцето.
Доказано е, че захарта повлиява изпомпващата функция на сърцето и повишава риска от сърдечно-съдови инциденти.

Захарта повишава риска от Напълняване и Диабет.
Много проучвания сочат, че консумацията на големи количества захар увеличава риска от напълняване и развитие на диабет. Освен това при наличие на увеличен прием на съдържащи фруктоза напитки се увеличават и вътрешнокоремните мазнини.

Влияние на захарта върху състоянието на Имунната система.
Проучванията показват, че захарта е в състояние да подтисне имунните реакции на организма.Бактериите и гъбичките също се хранят със захар и когато балансът им вследствие на това се наруши, нараства и податливоста на организма към различни инфекции и заболявания.

Прекомерната употреба на захар може да спомогне развитието на онкологично заболяване.
Много изследователи смятат,
че постоянно повишаващите се инсулинови равнища, вследствие на увеличена косумация на захар, могат да увеличат риска от развитието на ракови заболявания.

Захарта пристрастява.
Захарта причинява освобождаване на допамин регулиран от център в мозъка, свързан с усещането на удовлетворение и преживяване на щастие в резултат на награда. Следователно хора, които са податливи към такава зависимост могат да останат силно пристрастени към захарта или към други нездравословни храни.

Консумирана в по-големи количества, захарта е токсична за черния дроб.
Някои изследвания сочат, че високите нива на фруктоза и глюкоза могат да имат токсичен ефект върху черния дроб и да наподобяват токсичен ефект вследствие употреба на алкохол. Освен това, захарта може да увеличи риска от възникване на същите хроничните състояния, каквито и алкохолът причинава.

Захарта може да има отражение върху състоянието на познавателните процеси в мозъка.
Наскоро правени изследвания показват позитивната връзка между консумацията на глюкоза в клетките и стареенето им, както и че прекомерната употреба на захар, може да предизвика нарушения в общото когнитивно функциониране и дори паметови дефицити.

Захарта може да ускори процесите на стареене.
Някои от захарите които консумираме се прикрепват към протеини.
Този процес се нарича “
неензимна гликолиза“Тези нови молекулярни структури допринасят за загубата на еластичност в остаряващите телесни тъкани, от кожата до органите и кръвоносните съдове. Колкото повече захари циркулират в кръвният поток, толкова по-бърза е степента на увредата им.

Захарта като причинител на развалянето на зъби.
Една от най-
известните вреди на захарта е развалянето на зъбите. Развалянето на зъби вследствие употребата на захар, надвишава това на всички останали причинители всред хранителните продукти.

Захарта усилва състоянията на стрес за организма.
Едни и същи са химичните вещества, които организмът ни използва при реакция от типа “бий се или бягай” и тези които използва, когато равнищата на кръвната захар са ниски. Тези хормони на стреса увеличават кръвната захар, като дават на тялото бърз заряд от енергия.Същите тези хормони от друга страна, могат да те накарат да се почувстваш тревожен и раздразнителен.

Захарта и захарните изделия изместват консумацията на основни продукти от растителен произход.
Хората които консумират най-много захар имат и най-ниският прием на важни за организма, основни хранителни продукти от растителен произход /плодове и зеленчуци/. Обезпокоителен е факта, че най-големите консуматори на храни съдържащи големи количества захар са децата и юношите, а именно те най-много се нуждаят от пълноценна, съдържаща всички необходими съставки за развитието на подрастващият организъм храна.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Вредите за организма, които захарта може да причини.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!