Гръбначните изкривявания при децата

Както в ранна възраст, така и през юношеството децата са много по-податливи на външни фактори от възрастните.  Неправилната стойка, неудобният стол или странните пози, които заемат децата, могат да доведат до сериозно увреждане на гръбначния им стълб, а всички знаем, че това е най-важната част от опорно-двигателния апарат. В следващия материал ще можете да проследите какво представляват гръбначните изкривявания, на какви видове се раздлеят и лечими ли са.

Какво представляват гръбначните изкривявания?

Гръбначният стълб представлява важна свръзка между черепа, кръста( кръстовата кост), ребрата и прешлените; наподобява буквата ,,S’’ и се състои от от 33 прешлена, които са разделени в различни групи – шийни, гръдни, поясни, опашни. През деня хиляди нервни импулси минават през него , за да предадат информация на другите части от тялото.

В съвременното ежедневие слабото присъствие на спорта, обездвижеността и много прекарано време в седнало положение води до изменения в гръбначния стълб, които наричаме изкривявания. При нормално състояние погледнат отстрани гръбначният стълб има 4 извивки- в шийната част, в гръдната, в поясната и в опашната, а погледнат отзад е прав. Когато има изкривяване настрани (от заден изглед) или прекалена извивка при някоя от нормалните (от страничен изглед) , налице е гръбначно изкривяване.

Кои са видовете гръбначни изкривявания?

Според мястото на изкривяването основно гръбначните изкривявания се разделят на три вида – сколиоза, кифоза и лордоза.

  • Сколиоза – изкривяване на гръбнака наляво или надясно. Това е най-разпространеният вид изкривяване и същевременно най-сериозният. Според посоката на изкривяване може да бъде декстросколиоза (кривина надясно) или левосколиоза ( кривина наляво). В много от случаите могат да се създадат и допълнителни изкривявания в обратна посока, зашото тялото се опитва да се балансира по естествен начин. Това може да доведе до нарушение на функцията на мускулите на гърба, намаление на дължината на гръбнака (ръста ще се скъси), изменения в структурата на гръбнака, както и липса на симетрия в тялото. Сколиозата може да бъде вродена или придобита. Вродената се дължи на аномалии в развитието при бременността, а придобитата – поради неправилна стойка , поради дисбаланс на гръбначните мускули, травма, катастрофа, прекаран рахит или друго тежко заболяване.
  • Кифоза (прегърбване) – представлява прекалена извивка на гръбнака в горната му част (между раменете и под врата) . Води до появата на гърбица, неестествено привеждане на главата и непрекъснато прегърбване в право или седнало положение; скъсяване на гръбнака. Може да бъде вродена или придобита. Причините за това моат да бъдат: прекаран рахит или друго тежко заболяване , недохранване през първите години от детството, слаби гръбни мускули или неправилна стойка в седнало и изправено положение.
  • Лордоза – това е изкривяване на гръбнака в долната (лумбалната) му част – засегнат е кръста. При този вид деформация прешлените се извиват в посока на корема и причинява болки в кръста , както и неправилна стойка при седене, причинена от дискомфорта при правилна стойка. Причините за това могат да бъдат: слаба мускулатура на кръста, неправилна позиция на тялото. Това е най- малкото по-честота на случаите заболяване от групата на гръбначните изкривявания.

 

Към момента проблеми с костно-мускулната система имат над 60% от децата в България, което включва гръбначни изкривявания, неправилна стойка или друг проблем. Това твърди в интервю за Дарик доц. Стефанка Шпангенберг – началник сектор ,,Детско здраве‘‘ в Националния център по обществено здраве и анализи. Тя споменава за проведено проучване сред 1000 деца от първи и втори клас в София , което показва, че 12,5 % от тях имат сколиоза.

Сериозните тенденции сред подрастващите показват , че профилактичните прегледи на гръбначния стълб трябва да бъдат профилактични – преди да се развие гръбначното изкривяване, а не след това.

Нещо, което можете да направите за навременното откриване на подобна деформация, е да наблюдавате стоежа на детето си в седнало и в изправено положение, дали рамената са симетрични, дали не се прегърбва, какви са най-честите му пози по време на сън и как носи раницата си за училище.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Гръбначните изкривявания при децата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!