Здравословното хранене

Здравословното хранене

Здравословното хранене дава на тялото енергия и го поддържа във оптималната му форма и състояние.Необходимо условие за това е всекидневната употреба на храни от всичките пет хранителни групи – плодове, зеленчуци, хляб, зърнени храни, месо и млечни продукти.
Трябва да се избягва прекомерната употреба на храни които съдържат прекалено много сол или захар като снаксове, различни видове безалкохолни напитки. Нездравословното при тях е, че  те не съдържат  необходимите хранителни вещества, от които се нуждае организма както и факта, че често в тях се съдържат  множество вредни, особено за подрастващите хранителни добавки.
Здравословният ритъм на хранене изисква хранене поне 3 пъти дневно – закуска, обяд и вечеря, като в интервалите между отделните хранения, може  да се направи лека закуска, допълнена например с чай.
Освен това храните които използвате за Вас и Вашето дете е препоръчително  да съдържат по възможност всичките гореспоменати пет хранителни групи т.е.- плодове, зеленчуци, хляб, зърнени храни, месо и млечни продукти.
Използване на достатъчните количества вода ,необходима на организма за да работи оптимално е още едно условие за здравословен начин на хранене.
Принципно не съществуват понятия като „добри“ или „лоши“ храни, така че не е препоръчителна употребата на ограничаващи хранителни  режими или диети, които изключват основни хранителни продукти от вашето меню.Всякакви разновидности от храни могат да бъдат част от здравословният начин хранене, единственото изискване за това е те да бъдат употребявани в необходимите количества и в правилните им съчетания.
Така например, препоръчително за момичетата в тийнейджърска възраст е да употребяват богати на калций храни, необходимо условие за здрави кости и зъби.Желязо съдържащите храни са особено полезни като превенция и предпазване срещу желязо дефицитна анемия, проявяваща се с наличието на  постоянна умора и блед цвят на лицето.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Здравословното хранене”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!