Игри, развиващи умствените способности на малките деца

Малките деца се учат най-добре по време на игра. Това обаче не значи, че трябва да им се купуват скъпи или големи играчки. Ето пет забавни игри, които служат за умственото развитие на децата. Моля….не казвайте това на децата си!

Кубчета за игра

Кубчетата за игра са една от най-старите играчки. Те развиват желанието за експериментация у детето, както и умението да формулира хипотези („Какво ще стане, ако сложа това по-голямо кубче върху по-малкото?“)

Този тип експериментация стои в основата на научното мислене. Кубчетата също така развиват познанието за посоките у детето. Играта с тях му помага да научи думи като горе, долу, отгоре, отдолу, вътре и вън.

Съвет за родители:

Правете играта по-предизвикателна за малчугана чрез кубчета с различна тежест, цвят и форма.

Пясък и вода

Кофа, пълна с вода, пясъчник и няколко чаши и лопатки могат да служат за дългочасово занимание на детето. Чрез това занимание то ще развие познания за количество, съдържание и плътност на водата и пясъка. Играта развива и търпението на детето, тъй като то осъзнава, че водата, която сипва в пясъка, бавно изчезва пред очите му.

Съвет за родители:

Задавайте по някой провокативен въпрос относно случващото се отвреме-навреме.

Карнавални игри

Тези игри развиват въображението на детето, както и креативното му мислене и желанието за контрол над нещата, което е много важно за неговото развитие. Когато децата слагат костюми те влизат в образ. Това често ги кара да стават по-предпазливи, за да не излязат от него. Желанието им да останат в образ развива умението им за самоконтрол.

Съвет за родители:

Пробвайте да не диктувате начина на обличане на детето си по време на карнавалните игри. Това ще помогне развитието на въображението му.

Игра на готвач

Дайте на малчугана празна тенджера и дървена лъжица и го оставете да „готви“. Той ще знае, че това е само игра и не е истинско готвене. Освен за забавление играта на готвач може да развие и абстрактното умение да разпознава буквите по страниците на готварската книга. С времето това може да спомогне за по-бързото научаване на азбуката.

Съвет за родители:

Ако дойде момент, в който детето ви иска да ползва истински продукти, но вие не сте готови да чистите бъркотия, използвайте заместители. Например домакинската гъба може да послужи за сирене, а картите за игра може да са парчета пиле.
Внимание: Избягвайте да давате на детето си неща като боб, с които то лесно може да се задави в случай на поглъщане.

Криеница

Тази стара игра е една от най-забавните за малките деца. Тя развива чувството за навигация, ориентация и пространственото виждане. ,,Търсещият‘‘ трябва да визуализира игралната площадка или къщата, както и да формулира хипотеза за това къде се намира криещият се. Търсещият също така трябва да прецени най-прекия път до тази точка. В случай на грешна хипотеза мисловният процес трябва да бъде повторен.

Съвет за родители:

За малчуган, който все още не разбира криеницата, пробвайте да скриете някоя негова играчка, докато той ви наблюдава. След това го подканете да я намери. Когато я намери, ще се почувства горд и ще развие умението си да локализира предмети.

Обърната игра на „Следвай лидера“

Тази игра дава възможността на детето да взима решенията. Заведете малчугана в парка и го оставете да прави, каквото намери за интересно. Независимо дали това ще бъде игра с листа от дърветата или ровене в почвата с пръчка.

Съвет за родители:

Оставете на малчугана да води. Отвреме-навреме задавайте по някой провокативен въпрос, който ще го накара да стигне до изводи относно предприетите действия.

 

И не забравяйте – радвайте се на детето си през всяка минута с него. То може да Ви научи на много лесни и забавни начини за справяне с ежедневните проблеми на възрастните.

По материали от www.babycenter.com

Препоръчано за родители:

Как да отгледаме здраво и щастливо дете

как да лекуваме децата си без лекарства

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Игри, развиващи умствените способности на малките деца”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!