Как релакс системите могат да ускорят ученето, четенето и запаметяването

Брейн Електроникс

КАК РЕЛАКС СИСТЕМИТЕ МОГАТ ДА УСКОРЯТ УЧЕНЕТО, ЧЕТЕНЕТО И ЗАПАМЕТЯВАНЕТО

► Популярно правило в психологията на обучението гласи , че съхраняваме в паметта си 10% от това, което четем, 20% от това, което чуваме, 30% от това, което виждаме, 50% от това, което чуваме и виждаме, 70% от това, което самите ние казваме, както и 90% от това, което правим сами. В последният случай педагозите говорят за „учене с главата, сърцето и ръцете“. Според собствения ни опит, активното учене, което включва непосредствената употреба на учебния материал, е най-ефективната и дълготрайна форма на обучение. Например, една математическа формула най-добре ще се запечата в паметта, когато бъде използвана няколко пъти на практика при решаването на различни задачи, а не просто да се учи наизуст.
► Същото важи и за ученето на думи, много по-добре е учащият съзнателно да ги включи във формулирането на текст и да ги използва при говорене, вместо просто да ги учи наизуст извън всякакъв контекст. Активното учене представлява непрекъсната активна обработка на новата информация под формата на действия, които пораждат съответен резултат, при което менталната обработка на информацията предизвиква контекстуална интеграция на информацията в паметта на учещия. Примери за активно учене са напр. решаването на математически задачи, устното и писмено формулиране на изречения, както и решаването на комплексни задачи и проекти.

► Интензивността на биоелектрическата активност на мозъка,  степента на кръвоснабдяването му и нивото на стрес на учещия оказват значително влияние върху качеството на всеки учебен (творчески) процес независимо дали учещият прилага или не техники за бързо четене, мнемотехники, майнд мапс, мисловни карти, сугестопедия и други методи за ускорено учене. Например човек почти не може да внимава и му се спи, ако електрическата активност на мозъка е с ниска интензивност. Обратното – човек не може да се успокои или да заспи, ако интензивността на мозъчната активност е прекалено висока, а умът и вниманието му безконтролно и трескаво скачат от мисъл на мисъл.  Релакс-системите с аудио-визуално стимулиране на мозъка могат значително да помогнат в регулирането на горните 3 параметъра и да създадат подходящото състояние за учене съобразно типа на учебната задача, пред която е изправен учещия.
► Има различни видове учене, които изискват различни състояния за възприемане и нива на активиране на мозъка . Така например активното учене, каквото е решаването на математически задачи, изисква значително по-високо ниво на активиране и концентрация на мозъка в сравнение със сугестивното обучение, при което индивидът възприема учебния материал най-добре по пасивен начин, на подсъзнателно ниво, в състояние на дълбоко отпускане или транс.

► Има различни видове учене, които изискват различни състояния за възприемане и нива на активиране на мозъка . Така например активното учене, каквото е решаването на математически задачи, изисква значително по-високо ниво на активиране и концентрация на мозъка в сравнение със сугестивното обучение, при което индивидът възприема учебния материал най-добре по пасивен начин, на подсъзнателно ниво, в състояние на дълбоко отпускане или транс.

► Подготовка на мозъка за активно учене и анализ ( например решаване на математически задачи или сложни проблеми ) се постига най-добре с аудио-визуални стимулиращи програми за активация и концентрация на мозъка преди акта на учене.

►Подготовка на мозъка за полу-активно учене ( например четене на спец. литература или слушане на спец. лекция ) се постига най-добре с аудио-визуални програми за спокойно внимание преди или по време на ученето.

►Подготовка на мозъка за пасивно учене ( например преговарянето на вече познат учебен материал или съзнателното слушане на обучаващи компакт-дискове на чужд език ) се постига най-добре с аудио-визуални програми за релаксация преди или по време на ученето.
►Подготовката на мозъка за сугестивно учене ( например преговор на познат материал или заучаване на нови поведенчески модели в състояние на хипноза) се постига най-добре с аудио-визуални програми за дълбока релаксация и транс по време на ученето.
►Подготовката на мозъка за запаметяване на материала в дълготрайната памет се постига най-добре с аудио-визуални програми за дълбока релаксация или сън след приключване на учебния процес.

ПСИХО-ФИЗИОЛОГИЧНИ ЕФЕКТИ И ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА РЕЛАКС СИСТЕМИТЕ

Временно дистанциране на ума от тревожни мисли и успокояване
Утихване на вътрешния диалог
Подобрения в съня и концентрацията на вниманието
Намаляване на хиперреактивността към различни стресори
Редуциране на нуждите от стимуланти и алкохол
Редуциране симптомите на дефицит на внимание

Редуциране на кръвното налягане
Затопляне на ръцете и краката
Редуциране на мускулните напрежения и спазми
Редуциране нивата на стресхормоните
Подобряване на кръвоснабдяването на мозъка с до 30%
Нормализиране на електрическата ЕЕГ активност на мозъка

Брейн Електроникс

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Как релакс системите могат да ускорят ученето, четенето и запаметяването”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!