Много майки раждат прекалено рано чрез цезарово сечение, предупреждава проучване

Много майки раждат чрез цезарово сечение преди 39-тата седмица от бремеността независимо, че болниците трябва да избягват подобни процедури, защото те могат да са рискови за детето. В някои болници повече от 40% от всички жени, дали живот, биват подложени на цезарово сечение преди бремеността им да достигнала последен стадий и дори когато няма медицинска причина да роди по този начин, казва доклада.

Официалният NHS* наръчник съветва болниците да не правят цезарово сечение при такива обстоятелства, защото това може да доведе до нужда новороденото да бъде поставено в интензивното с дихателни проблеми.

Широк набор от болници из Англия продължават да провеждат операцията над жени с лека бременост е посочено в доклад на Кралски колеж по акушеро-гинекология.

,,Ние сме особено загрижени за вариациите сред броя на жените родили чрез планово цезарово сечение преди 39-тата седмица без никакви клинични индикации‘‘, казва д-р Дейвид Ричмънд, който е президент на Кралския колеж по акушеро-гинекология. ,,Националния институт по здравеопазване препоръчва планираното цезарово сечение при лека бремнност не трябва да бъде провеждано преди 39-тата завършена седмица , защото учеличава риска от дихателни проблеми за бебето и трябва да бъде подложено на интензивна грижа.‘‘

Проучване в разликите в 18 типа процедури включително раждане, проведено в колежа, е базирано на NHS* данни за 2013-2014 година. То показва, че 43,9% от майките в болницата в Уорчестършайр, Англия са родили със секцио преди 39-тата седмица без да е било необходимо. Това е най-високият процент в Англия.

Проучването усилено показва големи вариации в шансовете на жените да родят по други начини – в останалите случаи раждането е като ,,риск печели, риск губи‘‘. Например на някои места 8.3% от майките, които раждат за първи път се подлагат на спешно секцио , но при други места е почти двойно – около 15,3%. Също така при предизвикано раждане е много по-възможно да има по-големи разкъсвания от жените, родили навреме или да бъдат хоспитализирани отново около 42 дни след раждането.

,,Бременните жени не бива да бъдат подлагани на такъв риск и не е приемливо тези промени в израждането на бебетата да се повтарят година след година.‘‘, казва Елизабет Дъф – старши съветник в родителска благотворителна организация.

Ричмънд казва , че такива институции трябва сами да правят отчет на това колко добре се справят и да правят промени, базирани на тази информация, в тяхната работа. Това е необходимо , за да се установи най-добрите възможни грижи за жените в болнците.‘‘

Луиз Силвъртън , което е директор на акушерията в Кралски колеж по акушерство , казва :,,Последното проучване показва, че все още има основания за безпокойство, когато става въпрос за обслужването на майките такова каквото трябва да бъде и реалните грижи, които всъщност получават. Не е добре, че тази тенденция продължава и за това свидетелства броя на мъртвородените деца и майките, които са починали по време на раждането.‘‘

,,Твърде много жени са изплашени от нормалното раждане, защото им е предоставена прекалено малко информация по време на бременността, посочва проф. Уоруик. ,,Имаме нужда да намалим страха, които някои жени имат за раждането. Те се страхуват от болката и процеса на израждане на бебето. Страхът предизвиква хормонални процеси в тялото, което прави по-трудно нормалното израждане на бебето и намалява вероятността раждането да завърши благополучно.‘‘

*NHS – Национално здравно обслужване във Великобритания. Извършва различни дейности в помощ на гражданите като диагностициране на заболяване, дава съвети за по-здравословен и добър живот, предлага информация за всички видове специалисти във всяка болница в Англия и насочва жителите с проблеми към конкретен специалист в техния район. Също така предлага и помощ при борба с тютюнопушенето и алкохолизма.

По материали от The Gardian.com

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Много майки раждат прекалено рано чрез цезарово сечение, предупреждава проучване”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!