Паметови процеси при бебетата

Имитация
Още в зората на проучването на паметовите процеси при бебетата изследователите  използвали вродените им способности  за имитация.Бебетата подавали езика си и движели  устните си, подражавайки на модел.Кърмачета на възраст  около 6-ти месец вече имат начални способности за имитация  (отложена във времето имитация).Тя се изразява в способността след отлагане във времето да имитират нови, но вече наблюдавани от тях действия.

Заучаване /Привикване
Изследователите използвали способността на бебетата за заучаване (привикване към определени стимули), като начин за оценка на паметовите им  способности.

  • От самото си раждане,малките деца заучават  повтарящи се светлини, звуци, миризми.
  • Заучаването при бебетата се изразявало в неотреагиране  при подаването на вече познати за тях/заучени/ стимули.
  • Новородените имат  способността за разпознаване по памет и предпочитат да реагират на нови, отколкото на вече познати стимули.

Оперантно обуславяне
Изследователите използвали капацитета на кърмачетата за оперантно кондициониране (оперантно обуславяне), като възможност за оценка на паметовите им способности.
Rovee-Collier и колеги привързвали към  глезените на кърмачета панделка свързана с подвижен предмет.Бебетата бързо научили, че ритането с крак  непосредствено води до привеждането на предмета в движение.При изследването използвали условно-зависимо възпроизвеждане : от 2 до 4 седмици по-късно, бебета но които е бил показан подвижния предмет, ритали още по-енергично, когато панделката отново била завързвана около глезена им.
Това показва, че ранните спомени са условно-зависими и контекстуални.

  • С растежа си, децата демонстрират  припомняне или отложено възпроизвеждане през по-дълги периоди от време.
  • Бебета на възраст 6 месеца вече могат да имитират ново поведение след период от 24 часа.
  • До две годишна възраст, събитията могат да бъдат помнени/припомняни/ в продължение на месеци и припомнянето е в по-малка степен е в зависимост от условието.
  • Езикът спомага запаметяването.До две годишна възраст децата вече могат да използват думи, за да сглобяват/и възстановяват паметово събития, които са се случили месеци преди това.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Паметови процеси при бебетата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!