Прохождането на бебето – какво трябва да знаете за първите му стъпки?

Прохождането при децата е продължителен процес , който минава през няколко етапа докато достигне крайната цел – свободното ходене. Безспорно за всяка майка това е повод за гордост и миг от развитието на детето й, който ще запомни. Вижте как можете да помогнете на бебето да се справи по-лесно с някои от нашите съвети.

Кога е нормално бебето да проходи?

Самият акт на прохождане е предшестван от някои други като пълзене, придърпване, търкаляне, приплъзване по дупе, влачене по коремче и т.н. Обикновено първия порив за движение се наблюдава между 6 -7 месец, до 10 месец пълзи , а между 10 – 14 месец вече може да прави самостоятелни крачки.

Възраст Фаза на прохождане
7-10 м. Бебето се търкаля, приплъзва по дупе, влачи по коремче, докато изцяло овладее техниката на пълзенето
8-11 м. Водено от любопитството, бебето се изправя на крачета като се държи за опора – перилата на креватчето си , маса, стол или ръката на мама
9-12 м. Първите стъпки с помощта на опора вече са налице
10-14м. Наблюдават се първите самостоятелни крачки без опора
10-18м. Детето се придвижва със самостоятелни крачки

 

Не забравяйте – всяко дете е различно! Не се притеснявайте, ако Вашето проходи малко по-късно или не е толкова ентусиазирано да следва фазите на прохождане. Това събитие зависи от някои физически фактори – ръст, тегло и т.н. Не се радвайте предварително, ако детето Ви проходи твърде рано – това може да бъде причина за изкривяване на крачетата, недобра стойка на тялото, неправилно ходене или деформация в стъпалата вследствие на тежестта от тялото върху недоизградените костни и мускулни структури на краката. В случай , че до първата си година бебето не прави опити за прохождане или проходи прекалено рано, консултирайте се с педиатър.

При първите стъпки на детето най-вероятно ще Ви се стори странна походката му – може да има т.нар. ,,рачешка походка‘‘, да се клатушка или да ви изглежда несигурно, често да се спъва или неволно да тупва на дупето си, да ходи на пръсти или да криви коленца и глезени. Причината за това е , че в началото децата все още нямат изграден център на равновесието и докато напълно привикнат към изправената стойка е нормално да не ходят като възрастни. Това може да продължи до 24-ят месец.

Как можете да помогнете да детето?

  • Не придържайте непрекъснато бебето – то има нужда да опознава стаята си и новия свят затова не бъдете непрекъснато след него, когато пълзи или се опитва да ходи. Паданията, тупването на дупе и залитането са част от развитието му – един дълъг път, който то трябва да извърви само, за да придобие опит. Наблюдавайте отстрани първите му опити за самостоятелност и реагирайте само в ситуации, когато има опасност да пострада. Бебето трябва да се научи само как да се изправя след като падне.
  • Проходилките, бънджи гащите, ластиците и другите пособия за прохождане не винаги са най-доброто решение – използвайки тези помагалки, бебето свиква, че има фалшива стабилност, която трудно компенсира, когато остане само. Така в случайте, когато е без помощни средства, не се пази с ръчички, когато тръгне да пада. Също така ластиците могат да деформират стойката на бебето – да е наклонена напред.
  • Когато е у дома, оставяйте бебето да ходи босо – така то свиква с естествената анатомия на крачетата си и му е по-лесно да пази баланс. Разбира се съобразявайте това с атмосферните условия.
  • Бъдете внимателни в подбора на обувки – важно е първите обувки да са максимално удобни и проветриви. Изберете модел, който е изработен от естествени материали, не е тесен, нито широк, със стелки и подплата, стабилна подметка, солидна предна и задна част , за да е комфортно за петите и пръстите.
  • Не купувайте обувки втора упортеба – те могат да деформират крачетата на детето
  • Изберете правилния размер обувки – най- добре измерете дължината на стъпалото от петата до края на палеца в изправено положение.
  • Обезопасете дома си – сложете предпазители на контактите, вдигнете всички тежки и чупливи или остри предмети нависоко, където детето няма да има досег с тях, заключете шкафчетата, не оставяйте лекарства и други медикаменти в полезрението на детето
  • Стимулирайте го да се движи – постеляйте одеало с играчки на земята, за да пълзи между тях; поставяйте интересни предмети на различни места, за да се стреми да ги достигне като ходи; карайте го да стигне до Вас , за да Ви прегърне
  • Подкрепяйте и поощрявайте детето – то има нужда да усеща родителската любов и внимание.

Тагове

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Прохождането на бебето – какво трябва да знаете за първите му стъпки?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!