Развитие на мисленето при децата от 12-ти до 24-ти месец

Развитие на мисленето при децата
Развитие на мисленето при децата

Още от най-ранна възраст децата са големи „изследователи“. Те с нетърпение и желание изучават всичко от заобикалящата ги среда, като при това често  „експериментират“. Например биха хвърлили топка към земята, за да видят как отскача, след което могат да направят същото с куклата си, за да видят какво ще се случи с нея. Освен това се учат да използват различни предмети като инструменти. Например, за да достигнат с пръчка или друго пособие някоя отдалечена извън обсега на ръцете им играчка.  През този период от детското развитие засиленото развитие на паметта все повече подпомага изучаването на обектите. Децата често имитират това, което са видeли другите хора да правят часове след това, а понякога и с дни.

Давайте шанс и насърчавайте Вашето дете да изпробва нови неща. Насърчавайте го да ги изучава  по свой уникален откъм идеи и способи, но иначе безопасен за него начин.

С времето детето Ви ще започне да използва новопридобитите си физически умения, сила и координация, за да направлява своите „експерименти“. По този начин ще тества все по-умело новите си идеи и понятията, които формира. Например да построи висока кула от кубчета и да наблюдава каква височина ще достигне тя преди да се срути. Или да пълни или изгребва вода от ваната по време на къпане.Това изисква едновременно повече физическа сила и по-добра координация око­ – ръка.
Много аспекти от развитието са включени, когато детето използва различни физически умения, за да изследва и учи нови неща.
И така, ако заварите детето си старателно да разлива супата си върху пода това не означава, че непременно  е непослушно, а вероятно експериментира за да види какво ще стане, ако направи това. Това от друга страна би могло да го научи как се използва кухненската хартия за почистване.

Какво може да направите?

Оставете детето си да Ви води. Ако на него му харесва да е активно, то ще има възможност докато играе на пода да учи понятия като бързо и бавно, горе и долу, над и под. Ако предпочита да изучава и експериментира чрез ръцете си, може да научи същите понятия и умения, например докато подрежда кубчета или пъзели.

Предложете на детето си повече пособия, чрез които да може да експериментира – играчки или предмети. Такива които могат да се разклащат, удрят, отварят и затварят, или с които да направи нещо за да разбере как функционират. Използвайте водата по време на къпане като средство за експериментиране. Направете игра в пясък  (например изкопаване и запълване на дупки в него), различни видове играчки или кубчета. По време на разходки търсете различни нови предмети за изучаване – шишарки, жълъди, листа и други. В супермаркета може да говорите на детето си кои неща са твърди, меки, големи или малки.

 

Появата на играта

С наближаването на 2-годишна възраст, мисловните умения на детето са достатъчно развити, че да започне да използва въображението си. Това означава, че вече е способно да създава нови идеи и да разбира символи. Например това проличава, когато предлага храна на плюшеното си мече, превръщайки го въображаемо в истинско мече, което може да яде.

На този етап вече можете да забележите възможностите на детското въображение. Тогава  детето започва да сменя въображаемо истинското предназначение на използваните в играта предмети с друго измислено от него. Например да смени предназначението на гребена за сресване  с друго въображаемо и така той да се „превърне“ в четката за зъби на плюшените играчки. Или в друг случай да започне да имитира как плюшеното куче лае в слушалката на детския телефон.  Детето всъщност разбира, че това е плюшено куче, а не истинско, като го означава и превръща в негов символ. В символ се превръща и бейби телефонът, по който имитира лаещото куче, знаейки че не е истински телефон, а е негова имитация. Развитието на способностите за символно мислене е съществено , то лежи в основата на обучението по четене и формира основите на математическото мислене.

Как да подходите?

Играйте заедно с децата си. Видите ли да прегръща своята плюшена играчка, бихте могли да кажете на детето :
Мечето ти обича да го прегръщаш. Дали не е гладно ? Предложете на ужким някаква храна за мечето. Тази активност от Ваша страна ще помогне на детето да разгърне въображението си. Предложете му различни играчки или  предмети, които ще подпомогнат въображението му.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Развитие на мисленето при децата от 12-ти до 24-ти месец”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!