Секцио или нормално раждане

Изглежда сякаш всички са родили чрез  секцио или познават жена, която е избрала този метод. Не всичко е единствено ваше впечатление: цезаровото сечение се е увеличило с близо 60% между 1996г. и 2009г. Ново проучване на Центъра за превенция и контрол на болестите (Англия) показва, че броят на цезаровите сечения в Англия се стабилизира за първи път от 12 години.

Защо цезаровото сечение може да бъде опасно?
Секциото е по-рисково от обикновеното раждане, защото срязването в коремната област те излага на бактерии, което повишава шансовете да се получи инфекция, казва Джордж Макрон – представител на Американския колеж по акушерство и гинекология. Цезаровото сечение също учеличава риска от прекомерно кървене, кръвни съсиреци и в редки случаи смърт, казва той.

Какво още? То излишно натоварва интензивно твоето тяло. Докато възстановяването от вагинално раждане отнема 1-2 седмици, следоперативният период при секциото може да отнеме до 6 седмици. Въпреки че в повечето случай организмът се възстановява, цезаровото сечение може затрудни бъдещи раждания. Жените, които са родили със секцио, са изправени пред риск от проблеми с плацентата, разкъсване на матката, пикочния мехур, наранявания на червата при второ цезарово сечение и може да се наложи да се подложат на хистеректомия (частично или пълно премахване на матката), показват скорошни проучвания, цитирани от Американския колеж по акушерство (АКА) и гинеколгия.

Въпреки тези рискове, около 31% от ражданията в Америка в периода от 2009г. до 2012г. са се извършили чрез секцио. Въпреки че няма категорични данни за броя на процедурите, които са били необходими по медицински причнини, експерти от АКА изчисляват, че около 8% от всички цезарови сечения са били предотваритими.

Защо стана толкова популярно?
Знае се, че секциото идва с увеличени усложнения….тогава защо е отчетено покачване на броя между 1996г. и 2009г.? Една от причините е, че цезаровото сечение води до повече цезарови сечения. Ако една жена вече е родила със секцио, раждането на второ дете вагинално става по-рисковано. Докторите са предпазливи при извършване на рисковани процедури, първо заради страха от нараняване на майката и второ заради страха от съдебни дела. Гласуване от 2010г., публикувано в журнала на АКА, показва, че 29% от членовете на акушерския колеж казват, че са извършили повече цезарови сечения, за да избегнат съдебни процеси.

Друга причина е удобството – и за майката, и за доктора. Жените може да предпочитат планираното секцио, за да може членовете на семейството да са в града, за да се грижат за децата например. По-стари изследвания откриват, че цезаровото сечение е по-често срещано в петък и между часовете 6 ч. вечерта и 6ч. сутринта. Плашещият извод: Някои доктори препоръчват предизвикване на раждането, за да не им се налага за прекарват нощта или уикенда, чакайки бебето да се роди.

Кога секциото е най-добрият вариант?
Понякога цезаровото сечение е необходимо, за да гарантира сигурността на майката и детето. Както повечето медицински решения, добре е за теб и твоя доктор да определите най-подходящият начин за раждане. Но според АКА, Вие можете да бъдете отлична кандидатка за секцио, ако:

  • Носите близнаци, тризнаци и т.н. и те са много малки и в лоша позиция
  • Контракциите Ви не са достатъчно силни, за да избутате бебето
  • Пъпната връв е тънка или прекалено нагъната
  • Бебето има абнормален сърдечен пулс
  • Имате проблем с плацентата
  • Бебето е прекалено голямо или застанало с бедро или дупе напред
  • Заразена сте с венерическа болест и не искате да заразите детето си
  • Имате диабет, което може да доведе до по-едро бебе
  • Имате много високо кръвно налягане

Обобщение
Ако можете да родите вагинално, направете го. Когато давате живот по натурален начин, вероятността от инфекция е много по-ниска и ще се възстановите по-бързо, така че ще можете да се захванете с ролята Ви на нова майка. Преди да отпишете секциото, попитайте лекаря си можете ли да родите вагинално. Бъдете внимателни с доктори, които прекалено Ви окуражават да родите с цезарово сечение – особено, ако сте млада и в добро здраве.

Източник: http://www.kidsloverscenter.com

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Секцио или нормално раждане”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!