Упражнения при гръбначно изкривяване

Гръбначните изкривявания са широкоразпространен проблем при подрастващите. Както вече споменахме в предишни материали по темата, заболяването на гръбначния стълб може да бъде причинено от множество фактори. Ако вашето дете вече е диагностицирано, с тези упражнения можете да подобрите състоянието на гръбнака, стойката и походката му. Упражненията са подходящи както за деца, така и за възрастни и можете да ги ползвате, ако лекуващият Ви лекар или този на детето Ви не са предписали изрично други по-подходящи упражнения.

Някои от по-лесните задачи са:

 • Плътно заставане до стена – детето трябва да се стреми да застане възможно най-плътно до стената като прилепи рамената, тилната част, таза и петите
 • Вис от шведска стена – изправя гръбначния стълб и го намества в естествената му позиция
 • Корекция пред огледалото – накарайте детето да застане пред огледалото и да се опита да изравни рамената и да стои изправено
 • Ходене на пети и пръсти – ходенето по този начин изправя фигурата и благоприятства правилната стойка на прешлените
 • Ходене с предмет върху главата – книгата върху главата не е само за манекенките. По този начин стремейки се предметът да не падне, се тренира балансът, симетрията на тялото и правилната стойка.

Лесни упражнения в домашни условия:

 • Застанете плътно до висока маса, отпуснете горната част на тялото си върху масата и започнете един по един да повдигате краката си до нивото на тялото. Задръжте за няколко секунди и изпълнете същото с другия крак.
 • Колянна опора – застанете на земята върху колене с прилепени длани на пода, вдигнете лявата си ръка напред на нивото на тялото, а след това и десния си крак. Задръжте двата си крайника във въздуха за няколко секунди и повторете движението с другите два противоположни.
 • Кръстосан седеж с гирички – седнете на земята и кръстосайте краката си, вземете по една гиричка от 1 кг. във всяка ръка и вдигнете ръжете си така, че да образуват прав ъгъл в лакътя. Задръжте няколко секунди и отпуснете ръцете.
 • Повдигане на гърба – легнете по корем на земята, сложете ръцете си отстрани на главата така, че да докосват пространството около ушите и започнете бавно да повдигате тялото си без да отлепяте краката от пода. Задръжте няколко секунди и отпуснете.
 • Избутване на тялото с ръце – легнете по корем на пода, сложете дланите си под рамената, главата Ви трябва да гледа към пода, избутайте бавно горната част на тялото си докато погледът Ви достигне позиция, в която гледате напред и нагоре. Задръжте няколко секунди и отпуснете.
 • Самолет – легнете по корем с поглед надолу и разперете ръцете си встрани (под формата на самолет), бавно повдигнете ръцете и краката симетрично от двете страни без да променята позицията на главата. Задръжте няколко секунди и отпуснете.
 • Упражнение с таза – легнете на земята по ръб със свити колене, стъпала върху пода и ръце, поставени близо до тялото, краката Ви трябва да бъдат събрани. Започнете да повдигате таза така, че гърдите, корема и предната част на бедрата да се изразвни и да стане като плоскост. Задръжте няколко секунди и отпуснете.
 • Котешки гръб – застанете на колене на пода и подпрете длани на земята, гледайте надолу. Бавно започнете да извивате гърба си нагоре като същевременно спускате главата надолу. Задръжте няколко секунди и отпуснете
 • Супермен – легнете по корем с ръце изпънати нагоре. Краката трябва да са леко разтворени. Започнете да повдигате ръцете и краката едновременно и ги задръжте колкото високо можете за няколко секунди, след това отпуснете. Можете да прилагате упражнението като повдигате противоположните крак и ръка, докато другите си почиват на пода. Разменяйте крайниците няколко пъти

Не забравяйте, че преди да започнете каквито и да било упражнения е необходимо да се консултирате със специалист, който да определи кои биха били най-ефективни за Вас или за Вашето дете. Ако искате да използвате профилактично, практикувайте 2-3 пъти в седмицата, за да заздравите мускулите на гърба си.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Упражнения при гръбначно изкривяване”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!