Хващането на предмети и зрително-моторната координация

Хващането на предмети и зрително-моторната координация

Хващането на предмети и тяхното манипулиране е изключително важен етап не само в развитието на зрително-моторната координация, но и в способността на детето да опознава света и да му въздейства. Чрез този сензо-моторен опит се формират стабилни представи както за физическите качества на обектите, така и за тяхната структура, предназначение и местоположение (далече, близо, в непосредствен контакт с тялото на детето).

Детето контактува с предметите толкова повече, колкото ръцете са свободни да извършват това, а те стават свободни, когато е постигнат седежът и когато зрително-моторната координация (популярна като координация „око-ръка“ е достатъчно съзряла.

Значението на прецизната зрително-моторна координация за извършването на множество игрови, битови и училищни дейности е първостепенно – например за конструктивни игри със сглобяване, за вгнездяване, нанизване, рязане с ножица, апликиране, оцветяване, рисуване, писане и други фини движения. Началото на тези умения се поставя много рано в развитието и се изразява най-ярко именно в умението на детето да достигне до предмета и да го хване.

Хващането представлява ориентирано към цел действие, което зависи от състоянието на зрителната система, от двигателните способности на ръката, главата и торса. За да се осъществи това действие, са необходими два вида зрителна информация:

  • определяне на локализацията на обекта – дали е близо или е далече и
  • анализ на обекта – дали е подходящ за хващане или не.

Развитието на двуочното (бинокулярното зрение) и конвергенцията са ключови фактори за локализирането на обектите, които заедно с двигателния акт обезпечават зрително-моторния механизъм на хващането.

Изследователи отбелязват, че до 8-мия месец типично развиващите се деца посягат към околните предмети без специални „предпочитания“- те посягат както към големи, така и към малки предмети. В периода от 8-мия до 12-тия месец се появява трайно „компулсивно“ предпочитание за хващане на малки предмети, които могат да се поберат в детската ръка.

 

Източник : „Движение и език
Издателство : Логопедичен център „Ромел“

Автор :Росица Йосифова

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Хващането на предмети и зрително-моторната координация”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!