Чувствате ли се самотна?

Как да се освободим от капана на изолацията
Никой не Ви е казал, че ще има дни като тези. Възстановявате се добре след раждането и да имате дете е всичко за което сте мечтали. Не би трябвало да има нищо за което да сте недоволни…но защо тогава се чувствате толкова самотни и изолирани? Как да се освободим от капана на изолацията?
„Всички си мислят, че животът Ви е една идилия и че сте много заети, но това не е непременно вярно. Всъщност към 80% от майките признават, че се чувстват самотни.
Трудно е да си признаете, че макар да обожавата Вашето бебе, на Вас ви липсва предишния Ви живот. Това всъщност е често срещано и не значи, че сте лоша майка. Има много начини по които да намалите самотата си.
Привлечете съмишленици
Част от самотата на майчинството е чувството на отчужденост от старите ви приятели, които нямат деца. Те ходят на работа, излизат вечер, докато Вие сте заети да сменяте памперси!Имате нужда от нови приятели (не се тревожете, може да запазите и старите си), които да са наясно с майчинството. Сближете се с други майки, прекарващи времето си по детските площадки или ги потърсете във форуми. Ще бъдете изненадани на колко много други самотни жени ще попаднете.
Онлайн майки
Чувствате се твърде неловко да заговаряте майките от квартала или сте твърде изолирана на мястото, където живеете? Присъединете се към интернет форум, или потърсете във Фейсбук хора с деца. Жени от цяла България всеки ден си чатят по социалните мрежи и обсъждат както теми, свързани с децата, така и други въпроси като например какво са давали по телевизията миналата вечер. По този начин можете да запълните дупката между вас и “реалния свят”. През форумите и социалните мрежи Вие също така може да се запознаете с други, живеещи близо до вас майки, с които да се срещате
Рутината е от значение
Когато партньорът Ви излиза за работа, броите ли часовете до вечерта? Ако придадете ясна структура на деня си, ще имате усещането за контрол над случващото се, което е чудесно за Вашето психическо здраве. Това, от което бебето Ви се нуждае засега са Вашите денонощни грижи и дневната Ви рутина следва да бъде съобразена с неговите нужди. Осигурете си добри храна и сън и излизайте поне по веднъж на ден с друг възрастен.
Навън
Стоенето с плачещо бебе вкъщи може до засили самотата Ви. Така че дори да нямате особено желание да съвместявате двете неща, опитайте се да се разходите навън или да поканите приятели за да се разведрите.
Бъдете в течение
Колегите Ви ще се радват да видят Вас и  Вашето бебе, така че организирайте някоя и друга среща. Проверете дали са свободни за един обяд и резервирайте маса на някое тихо място, на което да можете да говорите спокойно. Пишете си с тях за да не изпускате новите клюки!
Само ние тримата
Не забравяйте, че преди появата на бебето Ви, сте били само вие двамата с Вашия партньор. Сега вашата връзка изведнъж е отишла на съвсем различно ниво, на което рядко има време за ласки и мили думи. Уговорете си среща с Вашия партньор за обяд или резервирайте специална вечер и се забавлявайте заедно с Вашето бебе.
Планирайте отсъствието си
Уредете някой ­­­­­– майка Ви, Вашият партньор или приятелка – да гледа бебето Ви за час или два за да може да се откъснете за малко. Отидете на кино, запишете се на някакъв курс, отидете на пазар или се вижте с приятел на кафе. Да имате време за себе си ще ви накара отново да се почувствате човек.
Борите се да се справите?
Ако Вашата самота е съпроводена от голямо усилие да привикнете към новия си живот, ако нямате достатъчно енергия, не се храните добре или  изпитвате трудности да осъществите връзката с вашето бебе, може би страдате от следродилна депресия. Много е важно да се свържете с Вашия личен лекар или акушер, който може да Ви даде съвети или да Ви предложи медикаменти. Следродилната депресия не е нещо от което да се срамувате. С правилната помощ можете да я надвиете.

 

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Чувствате ли се самотна?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!