Как да научим детето да си връзва връзките?

За подрастващите една от главните битки се оказват тези с връзките за обувки. ,,Коя връзка откъде идва и накъде отива?‘‘ ; ,,Как го правят възрастните?‘‘ ; ,,Защо мама няма връзки на токчетата си? ‘‘ ; ,,Няма ли по-лесен начин?‘‘ – това са само част от въпросите, които децата си задават, когато се бунтуват срещу този вредител връзките за обувки. За някои родители това е проблем, който бързо бива решен – едни лепенки винаги вършат работа, но , ако не искате връзките да се превръщат в общ враг на Вас и детето Ви, може би се нуждаете от няколко полезни съвета как да научите детето си да се справя само бързо и лесно.

За възрастните този акт е лесен и банален – не се сещаме, че умеем това с години, защото го изпълняваме често и не го включваме в CV-то си. За децата обаче , които тепърва са пуснати да се ,,давят‘‘ в морето на възрастните, това се оказва не толкова лесна задача поне до десетия път практика. Някои деца отказват да се научат да си връзват обувките, защото не са мотивирани и смятат, че няма да се справят, бунтуват се и предпочитат алтернативните варианти – ципове, лепенки и т.н. Така на пръв поглед този малък проблем се превръща в тръшкане и сърдене, от което не печели никой.

Нормално децата се учат на това до 5-6 годишна възраст и за да бъде мотивирано Вашето дете да се справя с всички предизвикателства – от връзването на обувките до кандидатстването в университет, трябва да намира смисъл в поставената цел. А всички знаем, че най- добрият начин за малките е, чрез игрите и забавлението.

  • Седнете зад детето или до него с една обувка, за да започнете бавно да му показвате как става. Ако Ви е по-удобно, седнете на пода и го накарайте то да седне между краката Ви. Така ще получите същия поглед като неговия и ще Ви е по-лесно да му помагате.
  • Не бързайте – може да се наложи да показвате няколко пъти всяка стъпка от връзването на връзките и детето Ви все пак да не разбира някоя от тях или ако се научи в един ден, на другия да е забравило как се прави. Бъдете търпеливи в показното.
  • Първо демонстрирайте и после искайте от детето да повтори действието – това ще му помогне визуално да възприеме връзването и да запомни по-лесно последователността.
  • Правете малки крачки – разделете целия процес от връзването на малки стъпки и ги повтаряйте поотделно с детето си.
  • Различните на цвят връзки от едната и от другата страна ще помогнат да обяснявате по-лесно и да направите по-цветно и интересно ученето.
  • Най-лесният начин за връзване на обувките е т.н.,,заешки ушички‘‘ – кръстосайте връзките на Х , оформете две ,,заешки уши‘‘ , прокарайте едното под другото и дръпнете
  • Удобно би било , ако детето се упражнява само на своя обувка след първите уроци
  • Оприличавайте връзките на животни или анимационни герои и обяснявайте по този начин – на децата ще им е забавно

В САЩ учителката Елийн Слоан, която преподавала в начално училище, забелязала трудностите на много нейни ученици именно във връзването на обувките. Тогава тя решила да създаде лесен метод, чрез който децата сами да се научат. С помощта на ножица тя пробила няколко дупки в парче картон и показала последователността на пъхане на връзките, така че накрая да се получи здрав възел и хубава панделка. В момента нейната идея се пласира успешно на пазара като парчето картон е заменено от пластмасов правоъгълник с дупки с различни цветни картинки. Цената им е 5,49 долара. За повече информация посетете сайта й, където има всички предлагани подложки , както и видео как се използват : http://www.ezleaps.com/

 

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Как да научим детето да си връзва връзките?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!