Седем от най-добрите храни за бегачи

Тичането е най-използваната форма на физическа активност, както и една от най-интензивните. Поради натоварването, свързано с тичането, е важно да се консумира  голямо разнообразие от  богати на хранителни вещества храни, които да дадат нужната енергия на организма. В идеалния случай, всички консумирани преди и след тичане храни трябва да съдържат основни хранителни вещества, които подобряват притока на кислород към мускулите, поддържат максимално производство на енергия и намаляват цялостната мускулна умора. Ето седем от най-полезните категории храни, които правят точно това.

Листни зеленчуци
Листните зеленчуци са мощен източник на антиоксиданти, които са от решаващо значение за потискането на образуването на свободни радикали по време на тичане. Като цяло тичането повишава вероятността за изпадане в състояние на оксидативен стрес, особено при покриване на дълги дистанции.  Прекаленото излагане на оксидативен стрес може да предизвика натрупването в тялото на вредни за клетките свободни радикали, което може да разстрои нормалното кръвообращение и да отслаби цялостните имунни функции на организма.

Риба и морски дарове
Рибата и морските дарове заемат челно място в списъка на „супер храните” за бегачи, тъй като са богати на много антиоксиданти и висококачествен протеин. Мазната риба и мидите осигуряват особено големи количества от неесенциалната аминокиселина L-аргинин, която се произвежда естествено от тялото. L-аргининът поддържа нормалното кръвообращение и стимулира притока на кислород в тялото. Освен това тази аминокиселина помага за редуцирането на образуването на свободни радикали и на вредите, свързани с честото и продължително тичане.

Горски и цитрусови плодове
Горските и цитрусовите плодове изобилстват от хранителни вещества, които са полезни за бегачи. Те са особено богати на антиоксиданта витамин С. Тичането, особено продължителното, повишава нуждите на организма от витамин С и затова горските и цитрусовите плодове в случая са особено полезни. Тези плодове също така съдържат големи количества фитохимикал, наречен кверцетин, за който е доказано, че значително подобрява възстановяването и последващото представяне.

Кокосово мляко
Богато на калий, натрий и магнезий, кокосовото мляко е електролитен тоник, който ще ви поддържа добре хидратирани  по време на тичане. Калият и натрият са съществени за съкращаването на мускулите, докато магнезият способства достигането на кислорода до съкращаващите се мускули. Голямо количество от тези съществено важни електролити се губи с потта и затова кокосовото мляко е особено полезно за бегачите, тъй като недостигът на електролити повишава вероятността от мускулни крампи и може да се отрази негативно на представянето и на времето за възстановяване.

Кисело мляко
Киселото мляко е чудесен източник на калий, както и на калций, който помага за регулирането както на съкращаването, така и на отпускането на мускулите по време на тичане. Приемът на калций в необходимото количество е необходим за предотвратяване на наранявания на костите, мускулите и ставите в следствие на износване, които са често срещани след безброй пробягани километри. Освен калия и калция, киселото мляко е особено богато на висококачествен протеин, което го прави още по-полезен за поддържане на костите, мускулите и ставите на бегачите здрави.

Яйца
За бегачите е важно да консумират достатъчни количества от В-комплекс витамини за оптимално представяне. Яйцата са ценен източник на много от тях, включително холин, рибофлавин (витамин B2) и витамин B12. Заедно, тези витамини оптимизират преноса на кислород до мускулите по начин, който повишават производството на енергия, облекчават умората и ускоряват възстановяването.  Яйчният жълтък също така съдържа големи количества висококачествен протеин, антиоксиданти и витамин D, който е необходим за правилното усвояване на калция.

Ядки и семена
Ядките и семената са удобен и невероятно разнообразен източник на много висококачествени хранителни вещества, от които бегачите се нуждаят, включително протеин, В-комплекс витамини и електролитни минерали. Много сортове като бадеми, фъстъци и слънчогледово семе са особено богати на витамин Е, който е мощен антиоксидант.Интересно е да се спомене, че  витамин E доказано подобрява способността на тялото да транспортира и доставя кислород чрез кръвта до съкращаващите се мускули, които постоянно се нуждаят от него.

Храните, изложени тук, са богати на хранителни вещества, които са особено полезни за бегачи. Същевременно добрият режим не се ограничава само до правилно хранене. Необходимо е към самото тичане   да се подхожда умерено, тъй като пренатоварването може да доведе до прекомерно напрежение и натоварване на ставите и последващи травми на опорно-двигателната система.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Седем от най-добрите храни за бегачи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!