10 неща, които трябва да знаете за съня на децата Ви

Защо детето Ви се нуждае от време за сън?
Не е просто, за да държите детето си далеч от ексцентричността. Малките се нуждаят от сън, за да растат и да са здрави. Мускулите им, включително сърцето, се самовъзстановяват докато спят. Сънят също контролира сигналите, които казват на детето дали е гладно или сито, което помага да има здравословно тегло.

Сънят засилва уменията на мозъка
Докато детето е в света на сънищата, мозъкът му подрежда спомените от деня, така че то да може да се върне към тях, когато реши. Това е ключът към ученето. Освен това детето Ви се нуждае от сън, за да задържа вниманието си в училище. Ако се наспива добре, това е гаранция , е малкото Ви ще си върши работата по-добре и с по-малко грешки.

От колко сън има нужда детето ми?
Децата се нуждаят от повече време за отмора, отколкото възрастните. Имате малко дете, което тепърва прохожда? То се нуждае от 11-14 часа сън на ден. Малчуганите от 3-5 годишна възраст имат нужда от по-малко – около 11-13 часа на ден. Ако детето Ви е в интервала от 6 до 13, то трябва да спи между 9 и 11 часа. Тийнейджърите би трябвало да отделят по 8 до 10 часа сън, но колко в действителност спят е друга история.

Нуждае ли се детето ми от дрямка?
Колко децата Ви дремват през деня зависи от това колко спят през нощта. Прохождащите могат да вземат 13 часа след залеза на слънцето или 8 часа през нощта, а останалите часове да навакса с дрямки. Повечето деца престават да спят през деня около 5 годишна възраст. Ако детето Ви продължава да го прави на тази възраст, вероятно се нуждае от по-ранно лягане. Ако тийнейджърът Ви прави голяма следобедна почивка, това е сигурен знак, че не се наспива през нощта.

Как да накарам детето да си легне?
Лягането не трябва да бъде война! Направете го рутина, дори през уикендите. Може да включва успокояващ душ, миене на зъбите, ходене до тоалетната, но винаги всичко трябва да завършва в леглото. Измислете приятна активност, с която да водите децата към съня като четенето на слаба светлина. Уверете се, че спалнята е тъмна, тиха и без светещи екрани.

Може ли тийнейджърът ми да си ляга навреме?
Не е ,,мисията невъзможна‘‘, но нека си го кажем – не е лесно за всеки. Вътрешният часовник на Вашият тийн обикновено е настроен детето да си ляга късно и да спи на следващата сутрин. Приглушете светлината през нощта, подгответе стаята за сън, изключете телевизора, сложете настрана мобилния телефон и затворете лап топа.

През уикенда не оставяйте юношите да спят повече от два часа след обикновения им час на ставане.

Трябва ли училището да започва по-късно?
Това е спорен въпрос за родители и ученици и няма лесно решение. Много от училищата заповат преди 8ч.сутринта. Това създава трудност на учениците да си вземат нужния сън предвид това ,че не помирисват възглавницата преди 11ч. вечерта.

По-късното започване може да засили постигнатите резултати в училище. Проучвания показват, че тийнейджърите, които си дремват достатъчно, имат по-добри оценки и по-високи резултати на тестовете в училище.

Спи ли достатъчно детето ми?
Ще разпознаете редовната почивка на детето, ако то успява да заспи 15 до 30 минути след като си легне, а на сутринта се събужда лесно, когато е време за ставане. Така няма да се налага да отиват в стаята му отново и отново, за да го проверявате. Друга индикация, че спи достатъчно: не задрямва в училище и не се нуждае от кратки дрямки през деня.

Може ли да има смущения в съня?
Повечето пъти, когато детето Ви си затвори очите, това е просто част от растежа. Но понякога при някои медицински състояния това е индикация за проблема. Внимавайте за хъркане и дълги паузи между вдишванията или проблемно дишане докато спи. Може би има нужда от тест за сънна апнея.

Ходенето на сън, кошмарите и нощното напикаване също могат да бъдат знаци за смущения в съня. Поговорете с педиатъра си, за да намерите какво може да направите в такъв случай.

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност или не достатъчно сън?
Възрастните и децата не действат еднакво, когато им липсва сън. Вие може да задрямвате, докато детето Ви може да започне да скача по стените.Това поведение изглежда сякаш става въпрос за синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност(СДВХ). Педиатърът Ви може да ви помогне да разберете какво става. Ако детето Ви има точно този синдром, проучванията показват, че взимането на достатъчно количество сън би помогнало да се концентрира по-добре и да действа по-спокойно.

Източник: http://www.webmd.com/

 

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “10 неща, които трябва да знаете за съня на децата Ви”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!