1/5 от жените биват дискриминирани на работното място поради вариращи работни часове

Три четвърти от бременните жени и наскоро родилите майки стават жертви на дискриминация на работното място, а 1 на всеки 9 губи работата си в резултат на това. Това разкрива проучване,направено от Комисията по равни човешки права в Англия.
Докладът сочи, че дискриминацията заради бременност драстично се е покачила от 2005 година насам. В днешно време 45% от жените споделят, че са ставали жертва на подобна дискриминация.
Проучването показва, че една на всеки пет майки разкрива, че е била подлагана на тормоз или негативни коментари на работното място, които са били свързани с бременността й или плаващото й работно време. От друга страна, една на всеки десет казва, че и е било отказано отсъствие от работа, заради антенатални (предродилни) часове при лекар.
Резултатите показват, че 390 000 жени във Великобритания стават жертва на дискриминация – за това докладва Дружеството на майките във Великобритания. Комисията по равни човешки права в Англия подканва правителството да вземе незабавни мерки срещу нарастващия проблем.
Карълайн Уотърс, помощник председателя на Комисията по равни човешки права в Англия казва: „ Не може да продължаваме на игнорираме нарастващият проблем със скритата дискриминация, пред която са поставени работещите майки. Това не е приемливо в днешна Великобритания. Трябва да бъдат взети незабавни мерки, които да бъдат в полза на майките и да отредят нужната справедливост. Това е причината, поради която желаем правителството да разгледа проблемите, с които работещите майки и бременни жени се сблъскват на работното място.“
„ Ние желаем да направим работините места по-справедливи за всички и да премахнем остарели практики като въпросите към жените по време на интервю за работа, свързани с това дали планират да имат деца в близко бъдеще. За да продължават да растат бизнесите, работодателите трябва да се научат да използват уменията и опита на всички служители.“
Проучването, включващо повече от 3 000 майки и 3 000 работодатели показва, че има няколко причини за ескалиращия проблем. Сред тях са такси, стигащи до £1 200, наложени от работническия трибунал, страх от негативно въздействие от работното място, липса на информация относно правата им и стресът от това да нарпавят заявка за плаващо работно време.
Докато повечето работодатели заявяват, че е в техен интерес да подкрепят бременните жени, защото те са отдадени на работата също толкова, колкото и останалите служители, значителна част от тях разкриват негативните си възгледи. Около една четвърт чувстват, че бремеността само носи нежелани разходи на компанията. Също толкова споделят, че намират за правилно да питат жените дали планират да имат деца по време на интервю за работа.
Три четвърти от майките, които не са били одобрени за работа, смятат, че знанието на работодателя за бременността е попречило на възможността им да получат позицията.
Една от основните препоръки на Комисията по равни човешки права в Англия е по-засилени мерки спрямо въпросите, които се задават на интервюта за работа. Също така  комисията съветва правителството да намали таксите към работническите трибунали в Англия и да разгледа начини за осъществяване на застрахователна схема за помощ на работодателите, чиито компании могат да бъдат ощетени от служители в майчинство. Подобна система е наложена в Дания.
Джо Суинсън, която се зае с проучването през 2013 година, докато  заемаше председателски пост в Дружеството на майките във Великобритания заявява, че резултатите имат за цел да привлекат вниманието на работодателите и правителството.
„ Част от разликата в заплатата на половете е поради различното третиране на жените на работното място преди, по време на и след като родят. Сега, след като сме запознати с шокиращия мащаб на този проблем, трябва да вземем съответните мерки срещу тази дискриминация в работната среда.“
В отговор на това министърът на равните женски права, Ники Морган, и бизнес секретарката, Сажид Джавид, заявяват: „ Отстраняването на проблема ще изисква координирани усилия от страна на правителството, на Комисията по равни човешки права в Англия и на отделните компании. Само тогава ще може да се сложи край на дискриминацията поради бременност или майчинство на работното място.“

Източник: www.theguardian.com

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “1/5 от жените биват дискриминирани на работното място поради вариращи работни часове”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!