Десет начина да контролирате глада си

Как да контролиламе тлада си?

10 начина да контролирате глада си

 

Имате ли усещането, че непрекъснато сте гладна и винаги търсите нещо за похапване? Не можете да минете покрай витрината на сладкарница без да Ви потекат лигите? Искате да отслабнете и се чувствате виновна всеки път след като изядете нещо? Бройте до 10 и се успокойте – предлагаме Ви 10 начина как да контролирате глада си, за да не се самонаказвате след всяка хапка и с гордост да се качвате на кантара. Ако Вашето дете също не може да устои на хранителните изкушения, четете внимателно – вече няма да се налага да заключвате хладилника нощем J

  1. Дъвчете дъвка в магазина за хранителни стоки

Може би сте чували, че не трябва да купувате храна докато сте гладна. Можете просто да вземете дъвка преди да влезете в магазина. Докато дъвчат дъвка хората чувстват глада в по-малка степен и са склонни да купуват по-малко  мазна храна, показват проучвания. Като резултат от дъвките хората купуват по-малко висококалорични храни като снакс, чипс, захарни изделия и т.н. и избират по-здравословните варианти на хранене като зеленчуците.

  1. Сервирайте на себе си и семейството си първо здравословните неща

Когато приготвяте вечеря у дома или купувате храна за вкъщи, сервирайте в чиниите първо най-здравословното – задушени заленчуци, салата и т.н. Изследванията показват, че , когато вечеряме в заведение , поглъщаме повече храна, отколкото , когато вечеряме вкъщи. Така че помислете преди да поръчате и да напълните масата с различни ястия. Изяжте първо зеленчуците и пълнозърнестите храни, а след това месото и другите странични неща.

  1. Изключете ТВ предаванията за готвене

Ако се опитвате да намалите теглото си, да виждате храна по телевизията не е най-доброто решение, защото може да Ви се прииска да ядете. Хората на диета ядат повече бонбони докато гледат готварски предавания повече отколкото , когато гледат предавания на друга тематика.

  1. Купувайте обяда си с пари в брой

Лесно е да купувате вредни храни и десерти, когато плащате с карта. Когато гимназисти били помолени да плащат в брой за нездравословна храна, те премисляли решенията си по два пъти и най-често в крайна сметка взимали здравословното.

 

  1. Използвайте синя посуда

Вярвате или не цвета на чиниите може да учеличи или намали количеството храна, която поемаме. Колкото повече храната съвпада по цвят с чинията, толкова по-голяма е вероятността да изядете по-голямо количество, показват проучвания. Помислете за посуда, която е в различна разцветка от храната Ви като синия цвят.

  1. Използвайте по-малки чинии

Размерът на съдовете, които използвате за сервиране, дават представа на мозъка Ви колко се ,,очаква‘‘ да ядете , а по-голямата чиния значи повече храна. В проучване на тази тема се казва, че на вечеря китайците, които сервират на себе си и семейството си в големи чинии слагат 52% повече храна и изяждат 45% повече от тези, които ядат в малки съдове.

  1. Натиснете бутона за пауза, ако ядете от отегчение

Яденето, защото сте отегчени или изморени, може да Ви накара да се чувствате извън контрол. Опитайте това: Когато Ви е скучно , правете нещо друго за 5-10 минути и  вижте дали ще изпитвате глад след това. Шансовете са нуждата от храна да е намаляла или изчезнала.

  1. Дръжте нездравословната храна далеч от погледа си

Оставете храни като бонбони и чипс на места, където не можете да ги виждате. Така щя ядете по-малко. Когато работещите в офис оставят шоколад в чекмеджето на бюрото си, те ядат 25% по-малко отколкото , когато го оставят директно върху бюрото.

  1. Винаги поръчвайте ,,малкото‘‘

По-голямата порция ще Ви задължи да изядете повече храна дори когато вече сте сита и не се чувствате добре. В проучване участвали хора, които отишли на кино прожекция. Раздали им пуканки безплатно в среден и голям размер. Някои от пуканките били прясно изпечени, а други преседели. Резултатите показват, че хората с пресни пуканки в големи кутии изяли 45% повече от тези, които яли в средни кутии. Дори тези , които получили преседяли пуканки в големи кутии изяли 33% повече от тези със среден размер кутия.

  1. Яжте бавно и пийте вода

Яжте на малки хапки. Дъвчете храната си бавно. Изчакайте малко повече време преди следващата вилица. И пийте вода докато ядете. Тези лесни стъпки са ключа, ако искате да намалите калориите и все пак да се чувствате сити.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Десет начина да контролирате глада си”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!