Детски танцов ансамбъл „Светлина“

svetulka

Детски фолклорен танцов ансамбъл „Светлина“ при читалище „Светлина“, София е създаден през 1962 г. Ансамбълът е от най–старите формации към читалището, която през годините е получила своето заслужено признание.

folk_dancers folk_dancers folk_dancers

В ансамбъла танцуват деца от 6 до 14 години разделени в две възрастови групи. Под ръководството на професионални хореографи те развиват своя талант и дарби, докосват се до мистерията от цветове и ритми на българския фолклор. Това е школата, от която израстват бъдещите танцьори на ансамбъл „Светлина“. Репертоара на ансамбъла включва танци от етнографските области на България. Част от танците са базирани на типични детски игри. Други изобразяват забавни ситуации с животни, пресъздават закачки между момичета и момчета, които са в постоянна надпревара, но винаги завършват с радостно танцуване заедно.

За постиженията в областта на танцовото изкуство Детски фолклорен танцов ансамбъл „Светлина“ е носител на златни и сребърни медали от национални и международни изяви. Получил е редица дипломи и грамоти от различни фестивали на изкуствата. Някои от последните награди датират от 2003 – 2004 г., когато в две последователни години печели първо място в конкурса „Кръшна ръченица“. През 2004 г. децата от „Светлина“ спечелиха специалната награда на четвъртия етно фестивал „Децата на Балканите заедно за обединена Европа“.
Малките танцьори са чести желани гости и участници в многобройните изяви, организирани от читалището, район „Триадица“ и Столична община.

Концертите на ансамбъла са аплодирани на международни сцени в много страни като Полша, Унгария, Германия, Македония и т. н.
На всички тези международни срещи с фолклорното богатство на различните националности ансамбъл „Светлина“ дарява своите слънчеви искри на публиката и духовното наследство на европейската култура.

Някои от последните награди на ансамбъла са:
– Първо място, наградата на публиката и награда за костюм в конкурса за „Голямата танцова награда на София“ – 2008 г.
– Първо място в конкурса за „Голямата танцова награда на София“ – 2009 г.

– Второ място в конкурса “ Орфеева дарба“ – 2012 г.

– Първо място във фестивала – конкурс „Млади таланти“ – 2012 г.

– Гран-при във фестивала “ Лазурни вълни“ – Гърция – 2012 г.

Репетициите на ансамбъла се провеждат два пъти седмично.
Понеделник:
– от 19.00 ч. – 20.30 ч. – концертна група ( 8 -14 год.)
Четвъртък:
– от 19.00 ч. – 20.30 ч. – концертна група ( 8 -14 год.)

за контакти : 0884 175 387 ; 0884 936 524

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Детски танцов ансамбъл „Светлина“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!