До ждрелото на река Ерма

До ждрелото на река Ерма

На близо 84 км. от столицата в западна посока, в близост до границата ни със Сърбия и на 3 км от град Трън, се намира една от най-живописните природни забележителности в Западна България. Пътят от София минава  през град Перник , следва гр.Брезник , стига до отклонението за село „Банкя”(Трънска Банкя) и вече сте в непосредствена близост до град „Трън”. Пътят за ждрелото е указан с табела още от центъра на града, в посока север към с.Ломница. Едва излязли от града и вече ще сте стигнали до началото на екопътеката /за ваше удобство наблизо има места за паркиране/.Това което ще ви удиви веднага е невероятната хармония между рядка, красива растителност и уникални скални образувания. Притихнала във величаво великолепие река Ерма е заобиколена от внушителните снаги на уникални скални образувания, отвесни скали от двете страни на реката с височина 150-200 метра. И като в някакво фентъзи въобръжението започва да рисува приказните картини на един „изгубен свят”.

В ждрелото на река „Ерма” се срещат някои редки растителни видове , като „Райхенбаховата перуника”.
Животинското царство също е разнообразно представено – бял щъркел (Ciconiaciconia), осояд (Pernisapivorus), ливаден блатар (Circuspygargus), видра (Lutralutra), мaлък подковонос (Rhinolophushipposideros), голям подковонос (Rhinolophusferrumequinum, рис (Lynxlynx) и др.
Известно на съвременниците е възклицанието на  големият български писател Алеко Константинов ,когато посещава това удивително място преди повече от век: „Какво, Швейцария ли?“.

IMG_5628
IMG_5642

 

IMG_5643
IMG_5647

 

IMG_5659
IMG_5660

 

IMG_5667
IMG_5672

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “До ждрелото на река Ерма”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!