Здравословно развитие на деца и младежи посредством спорт

Физическото възпитание и спортът имат образователен ефект. Промени могат да бъдат наблюдавани в (1) развитието и проявлението на двигателните умения и (2) в образователния потенциал. Това демонстрира положителната връзка между практикуването на спорт и психосоциалното развитие.
Спортът и физическото възпитание са от фундаментално значение за ранното развитие на децата и младежите, а уменията усвоени по време на игра, физическо възпитание и спорт допринасят за цялостното развитие на младите хора. Наред с това те научават значението на ценности като:

  • честност
  • работа в екип
  • феърплей
  • уважение към себе си и другите
  • спазване на правилата

Те също така учат младите хора как да се справят с конкуренцията и как да приемат както победата, така и загубата. Тези аспекти на процеса на учене очертават значението на физическото възпитание и спорта за социалното и нравственото развитие на детето, в допълнение към физическите умения и способности.
Налице са неоспорими доказателства, насочени към (предимно положителните) ефекти на спорта и упражненията върху физическото здраве, растежа и развитието.

Дългосрочна ангажираност по отношение на физическа активност.
Физическото възпитание и спорта изграждат здравословни навици, които се запазват през целия живот. Това разпростира ефекта на физическото възпитание извън училищния двор и подчертава потенциалното му въздействие върху общественото здраве.
За постигането на по-всеобхватни цели в областта на образованието и развитието, спортните програми трябва да се съсредоточат върху развитието на личността, а не само върху развитието на технически спортни учения.
Докато физическите ползи от практикуването на спорт са добре известни и подкрепени от голям обем емпирични доказателства, спортът и физическата активност също могат да окажат положителен ефект в областта на образованието.

Спортът като средство за привличане на младите хора.
Спортът е привлекателно занимание за младите и често на него се гледа като на примамка за набирането на деца и младежи за здравни и образователни програми. Спортните проекти и проектите за развитие, с фокус върху образователни резултати  използват спорта като средство за изпращане на образователни послания на участниците, а в някои случаи и на зрителите.
Освен това, някои програми имат за цел популяризирането и развитието на други аспекти на образованието, като посещаването на училище и лидерството. Спортът сам по себе си не води автоматично до постигането на положителни образователни резултати. Голяма част от литературата по този въпрос подчертава решаващата роля на учителите по физическо възпитание и други лица, работещи в сферата на физическата активност и спорта.
Службата на върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) например използва програми за спорт и игри за да насърчат младите хора, най-вече момичета и млади жени, да посещават училище в рамките на бежанските лагери по света. В допълнение към това УНИЦЕФ поставят силен акцент върху използването на спорта в рамките на кампании за образование на момичетата, допринасяйки за каузата посредством събития и кампании за повишаване на обществената чувствителност по този въпрос.

Способност за учене.
Спортно-ориентирани програми доказано подобряват способностите на децата и младежите за учене, насърчавайки посещаването на училище и желанието за постигане на академични успехи. В развитите страни са направени значителен брой изследвания за въздействието на спорта върху здравето и развитието. Резултати за съществуването на тази взаимовръзка се потвърждават и в развиващите се страни.
Така например, едно проучване за участието в спортни занимания на деца и млади хора в Намибия е показало, че  тези които практикуват спорт или друга физическа дейност е по-вероятно да издържат успешно изпитите в 10-ти клас. Налице са и по-нататъшни изследвания, които показват, че тази взаимовръзка е валидна и за висшето образование.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Здравословно развитие на деца и младежи посредством спорт”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!