Как да декорирате детската стая, докато детето Ви пораства

обзавеждане на детската стая

Децата непрекъснато променят личните си предпочитания. И това е напълно естествена част от порастването. Когато става дума за дизайн на детска стая, непрекъснатата смяна на декора в отговор на тези непрестанно променящи се вкусове, може да се окаже изтощителна и скъпа. Затова Ви даваме няколко препоръки, за да обзаведете детската стая, по начин, по който „тя да расте“ заедно с детето, предоставяйки му пространство да изразява себе си.

Инвестирайте в мебели, които ще останат актуални дълго време

С малко дете вкъщи, може лесно да се изкушите да накупите различни цветни и весели детски артикули. Колкото и привлекателни да са те за Вас в момента, съвсем скоро ще излязат от употреба. Порасне ли детето с няколко години, те вече ще бъдат твърде детински за него и ще се наложи отново да купувате обзавеждане. Вместо това, потърсете мебели, които да влизат в употреба за години напред. Например, вместо да купите малко легло, вземете достатъчно голямо, за да може детете ви да го използва в продължение на по-дълго време. 

Избирайте многофункционални мебели

Мебелите с двойна употреба са много добро решение, особено когато Ви предстои да трансформирате бебешка стая в детска. Вместо стандартна маса, например, можете да вземете бюро или гардероб със спускаща се надолу допълнителна табла, която да може да бъде прибирана, когато не се използва. Така детете Ви вече ще има осигурено ученическо бюро, когато тръгне на училище. Аналогично, когато купувате легло, може да се спрете върху такова, под което да могат да се складират неща. Това би било добро решение за прибиране на купищата разхвърляни навсякъде играчки. Така в стаята на детето ще има повече място и тя ще бъде по-подредена и чиста.

По-скъпите елементи от дизайна е добре да имат неутрален вид

Във всеки дизайнерски проект има елементи, които бихте желали да устоят на времето – подови настилки, мебели, цвят на стените. Вместо да наблягате върху тези елементи, за да придадете характерност на стаята – като например да боядисате стените на стаята в пастелно синьо или розово, спрете се върху вариант, който е устойчив във времето. Избирайте цветове на стените, които са топли и успокояващи, класически линии за мебелите и подови настилки, които да са универсални.

Когато говорим за неутралност, цената е добър ориентир. Ако артикулът, който смятате да закупите, струва значителна сума, то погрижете се да е по-непреходен. Използвайте по-открояващи се мотиви за предмети, които няма да имате против да замените, когато излязат от мода.

Придайте персоналност като заложите на аксесоари

Разбира се, стаята на детето Ви не трябва да бъде лишена от персоналност. Това е собственото пространство на детето и то следва да бъде насърчавано да го използва и да се изразява през него. Просто се погрижете да придавате на стаята тази персоналност по-скоро чрез аксесоари, които могат да бъдат сменяни толкова лесно, колкото и интересите на детето. Това са такива предмети като постелки, декоративни възглавници, рамки за снимки и други. Разбира се, добре е да не се допуска безпорядък, но позволявайте на детето си да държи извадени на видно място някои свои джунджурии, така че да се чувства участник в декорирането на стаята си.

Приобщете детето към всичко това

Спалнята на детето Ви е мястото, където то ще прекарва най-много време, затова е важно в нея да се чувства у дома си. Добре е, когато се избира дизайн, да се залага на компромиси – докато стаята на детето е неговото си пространство, тя е също така и част от общото жилищно пространство. Нормално е да има области и елементи от дизайна на стаята, които да подлежат на  компромис и такива, които по-скоро не. И помнете, че колкото по-добре се чувства детето в стаята си, толкова по-склонно би било то да се грижи за пространството си в дългосрочен план.

Заключение

Когато става дума за деца, нищо не продължава твърде дълго. Те променят съвсем лесно  и бързо любимите си храни, цветове и стилове. И предпочитанията към дизайна на стаята им съвсем  не е изключение от това правило. Бъдете готови, когато започнат тези искания за промяна на стаята и бъдете отворени за тях. Като следвате тези препоръки можете да си спестите не малко пари, време и нерви, докато същевременно откликвате на и уважавате вкусовете на детето си.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Как да декорирате детската стая, докато детето Ви пораства”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!