Как да накарате децата си да обичат движението?

Занимавайте се по час на ден
Децата се нуждаят от движение от общо 60 минути на ден. Това може да е смесица от:

  • Аеробика (точно като бягането и бързото ходене)
  • Сила на мускулите (набирания и упражнения)
  • Сила на костите (скачанe на въже)

Този час упражнения не трябва да става наведнъж. Децата могат да си го разпределят на части през деня. Накарайте ги да излязат на игрива разходка с кучето, да играят на някоя активна игра или каквото Ви хрумне, всичко се брои.

Използвайте крачкомер
Децата обожават джаджите. Броячът на стъпките (педометър) може да ги мотивира да се движат повече. Вземете по един за всяко дете. След това правете малки предизвикателства, за да стимулирате движението през деня.
Колко стъпки има до телефонната кабина? Колко бързо можеш да направиш 80 крачки? Ако на децата им харесва, можеш да направиш мини състезание като поставиш малки картончета със стъпки в кухнята или да ги мотивираш да подобряват личните си рекорди о
т стъпки.

Направете играта забавна.
Физическата актвност не трябва задължително да е състезание и не се нуждаете от модерно облекло.
Разбира се тенис ракетата или комплект ски може да осигури мъничко вдъхновение, но по-просто едно въже за скачане или една надуваема плажна топка ще свършат работа. Дръжте настрана тайните запаси от нови играчки. Използвайте ги, когато децата изглеждат отегчени.

Поставете сцена
Звучи простичко, но понякога просто трябва да изберете правилното място. Заведете децата на игрище или баскетболно поле. Идете в парка. Направете пикник край река или езеро с някой от приятелите им.
В такъв случай може да не Ви затрудни много да ги накарате да се движат. Вероятно ще са вдъхновени от заобикалящата ги среда и връстниците им.

Огледайте се за някакъв вид спорт или изкуство.
Заниманията с
айкидо, танци, тенис, йога и т.н. могат да се окажат страхотен начин да предразположите децата си да заобичат физическата активност.
Разпитайте и посетете няко
и от тях преди да решите и да запишете детето. Оставете го само да избере дейността. По този начин знаете, че парите, които ще дадете, са добре изхарчени.

Играете видео игри? Да!
Когато става въпрос за движение, видео игрите не трябва да са врагове. Използвайте игра със сензор за движение.
Децата, които участват и наистина се движат, когато играят видео игри, изгарят по 200% повече енергия от децата, които редовно играят видео игри седнали. Има огромен избор на игри – физически дейности, йога, спорт, танци. Все още си остава добра идея да ограничите времето пред монитора до 2 часа на ден или по-малко.

Направете го забавно
Хванете ръката на детето си и скачайте насред купчина с листа. Не е задължително да казвате ,,упражнение‘‘. Посадете лалета. Разходете се до библиотеката. Направете снежен човек. Направете движението забавна част от тяхното ежедневие, а не нещо, което то трябва да прави задължително.

Окуражавайте
Ако детето Ви просто не иска да прави упражнения, не се отчайвайте. Похвалете го за това, което прави. Помогнете му да избере активности, които не са задължитело състезателни – туризъм, каране на ролери, колело и др.
Ключът е да го накарате да намери своя елемент. Продължавайте да опитвате различни спортове и активности. Помогнете му да разбере, че физическата активност е за всеки.

Намерете страстта си
Ако искате децата Ви да правят упражнения, помага, ако и Вие ги правите. Ако то Ви вижда да се движите, приема , че това е нормално – важна част от живота, която може да е забавна.
Така че каква е Вашата област? Намерете занимание, на което наистина се наслаждавате. Тогава го споделете и с децата си. Ако досега не сте се движили, чудесен старт е да започнете с децата си.
Като скачате, тичате, вървите или играете с детето си е вероятно то да превърне това в ежедневно занимание, нещо като втора природа за него.


Източник:
www.webmd.com

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Как да накарате децата си да обичат движението?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!