Как писането и рисуването на вашето дете се променят с времето

Драсканица или произведение на изкуството?
Креативността е мост към ученето. Когато детето ви е творчески настроено и любопитно, то може по-лесно да решава проблеми — като например как да предпази кулата си от кубчета от сгромолясване. Креативността подтиква детето ви да бъде любознателно, да обмисля внимателно и да поставя под съмнение новата информация. По-късно, когато започне училище, креативността му вдъхва нужната увереност да се справя лесно с ученето.

Един от най-добрите начини посредством които вашето дете да развива творческите си заложби е като експериментира с художествени материали.  Когато то грабне парче тебешир и се захване да рисува, с течение на времето вие ще наблюдавате как се променят неговото писане и рисуване, как стават по-добре контролирани и по-комплексни.

За деца в ранна възраст рисуването и заформящите се умния за писане са едно и също нещо. В началото детското любопитство ще бъде насочено към това да разбере какво точно правят тези примамливи цветни пръчици, наречени пастели. След това детето ви открива връзката между ръката си, държаща пастела и движеща се по листа и линиите, които той оставя по него:  И ето!  То усеща въздействието на причинно-следствените връзки. Представете си колко вълнуващо това трябва да е за него! Сега то може да остави истински отпечатък върху света. Този скок в мисловните умения е подпомогнат от новоусвоената способност за задържане на предмети в ръцете и между пръстите. Увеличаващият се контрол, който детето ви получава над мускулите на ръцете си му позволява да движи флумастер или четка за рисуване по предварителен замисъл и в съответствие с определена цел.

Налице са четири етапа на усъвършенстване на рисувателните и писмените умения при децата в ранна възраст, проявяващи се последователно в рамките на тяхното развитие в интервала между 15 месеца и 3 години. Имайте предвид, че хронологията и продължителността на етапите, описани по-долу са относителни; вашето дете може да овладее тези умения по-бързо или по-бавно и в случай, че втория случай е налице, това не би значело, че то не се развива добре. Темпът на растеж не е еднакъв за всяко дете. Можете да проследите как се развиват уменията на вашето дете като му осигурявате необходимото, за да може то да се забавлява докато учи нови неща — в случая  това ще бъдат различни пособия за рисуване и писане. Така с времето вие ще ставате свидетели на напредъка на вашето дете.

Първи етапПроизволни драсканици (от 15 месеца до 2 години и половина)
Това е периодът през който децата откриват връзката между движението на ръката си и линиите и драсканиците, които виждат по листа след това. Тези драсканици обикновено се получават в резултат от движение на ръката, започващо от рамото, при което детето държи пастела или флумастера в юмрука си. Създаването на изкуство носи наслада във всички възрасти, но особено по време на този етап много деца черпят удоволствие от него предимно посредством своите сетива:  начинът по който усещат пастела в ръката си, миризмата на пигмента и това как той се размазва по листа.

При някои деца на този етап сензорната информация може да идва в повече като преживяване и те да не намират удоволствие от някои художествени дейности (като например рисуването с пръсти). Когато с времето те започнат да толерират повече тази сензорна информация, вие можете отново да въведете тези занимания в ежедневието им.

Втори етапКонтролирани драсканици (от 2 до 3 години)
С времето децата развиват по-добър контрол над мускулите на ръцете си от лакътя надолу и на пръстите си. Техните драсканици започват да се променят, тъй като движенията стават по-фини и контролирани. В рисуването им могат да се появяват повтарящи се елементи — отворени кръгове, диагонални, изпъкнали, хоризонтални или вертикални линии. С течение на времето, децата се научават да задържат пастела или флумастера между палеца и показалеца си.

Трети етапЛинии и повтарящи се мотиви (2 години и половина до 3 години и половина)
На този етап децата вече разбират, че писането е сбор от криви, линии и повтарящи се мотиви. Те се опитват да ги имитират. Все още не изписват букви в истинския смисъл на думата, но можете да видите части от букви в рисунките им, включващи линии, точки и криви. Това е вълнуващ момент от развитието на вашето дете, защото то разбира, че неговите рисунки предават смисъл! Например, то може да нарисува нещо и след това да ви каже какво пише. Това е важна стъпка в посока четене и писане.

Четвърти етапРисунки на обекти и хора (от 3 до 5 години)
Много възрастни мислят за рисунките като за картина на нещо. Тази тяхна способност да запечатат един образ в съзнанието си и след това да го възпроизведат на листа е мисловно умение, придобиването на което изисква време. Децата първо рисуват и едва виждайки завършена своята картина дават име на творението си. Кръщават го с имената на хора, животни или предмети, които познават.

Това се променя с времето: скоро вашето дете ще пристъпи към планиране на това, което иска да пресъздаде и след това ще започне да рисува. Картините му ще стават по-детайлни, по-наситени с цветове, захватът му на пастела или флумастера — по-стабилен. На какво друго да обърнете внимание? Първите рисунки на децата обикновено са съставени от окръжности. Може да видите слънце —  неправилна окръжност с много клечести “лъчи” излизащи от нея — или човек (обикновено кръг с трудно разпознаваеми човешки черти— главоноги).

Веднъж започнало целенасочено да рисува образи, вашето дете вече е усвоило мисленето в символи. Този важен момент в развитието на мисловните умения значи, че детето ви разбира, че линиите върху листа хартия могат да символизират нещо друго, като например къща, котка или човек. На този етап  вашето дете започва да разбира разликата между рисуване и писане. Можете да видите негова рисунка, под която е надраскана някоя дума, с която то иска да опише какво е нарисувало или да разкаже история. В момента, в който детето започва да споделя такива истории с вас, то ще бъде мотивирано да разказва все повече неща докато расте.

Пети етапУпражнения по писане на букви и думи (от 3 до 5 години)
Децата вече имат опит с буквите и постепенно започват да ги използват за да пишат. Обикновено първо се научават да пишат буквите, които се съдържат в имената им, защото са им най-познати. Те също така се опитват да пресъздават букви, съдържащи познати елементи от други букви.

Наред с това на този етап те започват да разбират, че някои букви са съставени от по-дълги символи, а други от по-къси. В резултат на това техните драсканици се променят. Вместо дълъг низ от букви или буквоподобни форми, в писането на вашето дете вече могат да бъдат наблюдавани къси и дълги мотиви, които приличат на думи и изречения. Макар тези букви и думи най-вероятно да не са технически верни, това няма значение. Този вълнуващ момент означава, че детето ви започва да разбира, че в текста се съдържа смисъл.

Как да насърчите писмените и рисувателните умения на детето:

  • Направете изкуството неразделна част от времето за играДавайте на детето пастели, моливи и флумастери, които да могат да се отмиват. Пригответе им листове хартия, на които да рисуват. Понякога помага да залепите хартията за повърхността на която детето рисува, за да не се мести тя. На по-големи деца можете да давате водни боички, детски ножици и лепило. По време на тези негови занимания, обличайте го със стари дрехи, които да може да цапа и подлагайте вестници или друго покритие на плоскостта, на която рисува за да я запазите чиста.
  • Няма нужда да давате инструкции. Оставете детето ви да експериментира и да открива нови неща. Та нали креативността означава да изразяваш себе си по свой собствен начин! Точно тази независимост е нужна на растящото дете за да се чувства то уверено в себе си, умно и можещо. Достатъчно е само да бъдете наблизо за да наблюдавате и да се радвате на създаденото от него. Това е цялото напътствие от което то има нужда.
  • Обръщайте внимание не толкова на крайния продукт, колкото на процеса сам по себе си.  Като родители ние често сме склонни да хвалим децата за техните успехи: Я, какво си нарисувал? Къща? Страхотно! А понякога обръщаме прекалено много внимание на факта, че короните на дърветата трябва да са зелени, а не лилави. Понякога ги препитваме:  Кой е този цвят? Но децата научават повече тогава когато не се фокусираме твърде много върху това какво точно рисуват, а върху това какво те самите мислят за своята рисунка. Отделете няколко секунди и наблюдавайте какво е нарисувало детето ви: Я, какви линии правиш — толкова са много! или Рисунката ти е много интересна. Тези цветове ме карат да се чувствам щастлива. или пък Виждам, че работиш много усилено над рисунката си. или просто: Разкажи ми за рисунката си. Разберете дали детето ви е заинтригувано да сподели повече.
  • Експериментирайте с различни художествени материали щом детето ви наближи 3-годишна възрастОставете децата ви да рисуват с топчета памук или  гъби. Давайте им пастели и рисувайте с тях върху текстурна повърхност (например монета). Рисувайте с тебешир на тротоара; вижте как водата променя цвета му.
  • Посредством изкуството помогнете на детето си да изразява чувствата си Вашето дете избухва ли? Дайте му пособия за рисуване и му предложете на нарисува много, много гневна картина. Творческите изяви понякога могат да му помогнат да изразява по-добре себе си и да осъзнае свои чувства, които са твърде наситени за да бъдат облечени в думи.
  • Насърчавайте опитите на вашето дете да пише Ако то надраска нещо на лист и ви каже какво е “написало”, вземете го на сериозно. Оставете го да вземе със себе си “списъка за пазаруване” до супермаркета или да изпрати писмото си до баба по пощата. Така децата научават, че думите са силни и имат значение.
  • Показвайте изкуството на вашето дете. По този начин то ще знае, че създаденото от него е ценно и важно.

Творческите дейности учат децата да разрешават проблеми, да намират свои собствени отговори, да си дават сметка за причините за своите действия и последиците от тях, да се чувстват уверени в избора си.  Те им помагат да станат независими и да представят своите идеи на хартия или по друг начин. И най-важното: творческите изяви позволяват на децата да се потопят в магията на собственото си въображение — същността на това да бъдеш дете.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Как писането и рисуването на вашето дете се променят с времето”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!