Колко висок(а) ще бъда?

Колко висок ще бъда?

Колко висок(а) ще бъда?

Какво помага да порастнеш и как да предвидиш колко висок(а) ще бъдеш?

Какво можеш да очакваш за твоята височина като възрастен? Изглежда лесно да погледнеш родителите си и да определиш, но има много повече фактори от този.

Какво определя колко висок(а) ще бъда?

Твоята височина зависи главно от три фактора:

  1. от гените, които са ти предали твоите родители
  2. от средата, в която живееш – начин на живот, хранене.
  3. наличието на заболявания, които предопределят по-висок или по-нисък ръст. Те могат да бъдат вродени или придобити.

 

Мога ли да предположа колко висок(а) ще бъда?

Най-добрият начин да определиш е да проследиш таблицата с твоя растеж през годините заедно с твоя лекар. Той отчита всяка промяна във височината ти при контролни прегледи в началото на учебната година и знае какво е нормално за здрави момчета и момичета. В последните десетилетия се наблюдава отчетливо нарастване в крайният ръст на хората от всяко следващо поколение. Това означава, че в общият случай, по-голяма част от хората ще са по-високи от родителите си с няколко сантиметра. Това не ти гарантира, че ще си по-висок от своите предци. Унаследяването на гените за ръст е кумулативно (полимерни гени). Тоест ако опростим нещата и приемем, че майка ти има 5 гена, които добринасят за по-висок ръст, а баща ти има 7 гена за по-висок ръст, ти ще получиш някаква част от тези общо 12 гена. Може да ги получиш всички и тогава да си по-висок от всички, а може и да получиш малка част и да бъдеш по-нисък. Това е вероятностен процес като раздаването на карти при игра на белот.

Кога моят растеж ще започне и кога ще свърши? Каква е разликата между момичетата и момчетата?

Израстването на височина е процес, който може да продължи до 19-та година при момчетата и до 15-та година при момичетата. През различните периоди растежът е с различен интензитет (скорост). При момичетата, поради навлизането в пубертета в по-ранна възраст, усиленият растеж започва също по-рано в сравнение с момчетата.

Има ли нещо, което мога да направя, за да стана по-висок(а) – упражнения, храна, хранителни добавки?

Най-добрият начин да порастнеш възможно най-висок(а) е да си здрав, да спазваш здравословна диета, да правиш упражнения редовно и да се наспиваш добре.

Добрата стойка е плюс, не те прави по-висок(а), но може да изглеждаш много по-добре.

Много по-висок(а) или нисък/ниска съм от съучениците ми и това ме прави неуверен(а). Какво да направя?

Ти не си сам(а). Това е напълно нормално за дете, което е по-високо или по-ниско. Но можеш да коригираш това като работиш над себе си. Ако си по-нисък/ниска от  тях, можеш да запишеш някой спорт , който би те развил – волейбол или баскетбол. Ако си по-висок(а) , просто приеми , че това е една от силните ти страни.

Важно е да се има предвид, че особено при момчетата навлизането в пубертета може да настъпи и в по-късен период (13-та до 14-та година), но въпреки това те да преодолеят изоставането си в ръст в сравнение със своите връстници. Навлизането в пубертета в по-ранна възраст от нормалната също е патологично състояние, което при момчетата е съпроводено с по-високи нива на тестостерон. Това от своя страна води до по-ранен стоп в растежа им и често до по-нисък краен ръст. Следователно дори да си по-нисък или по-висок в даден етап, това не предопределя на сто процента твоя краен ръст. Също така практикуването на спортове свързани с голямо статично натоварване като вдигане на тежести водят до забавяне в растежа и по-нисък краен ръст. Поради това е добре да се практикуват в по-късна възраст – 18-та – 19-та години. Преди това упражнения, които използват собствената маса на индивида са по-подходящи.

Трябва ли да се притеснявам , ако височината ми се различава съществено от тази на членовете на семейството ми?

Трябва да посетиш лекаря си , ако височината ти няма нищо общо с тази на семейството ти – много по-нисък/ниска или висок(а) си.

 

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Колко висок(а) ще бъда?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!