Комуникацията дете-майка по време на първата година след раждането

Майка и дете

Комуникацията дете-майка по време на първата година след раждането и отражението й върху поведението на децата в по-късна детска възраст.

Начинът, по който майките контактуват със своите деца по време на първата година след раждането, оказва силно отражение върху поведението им впоследствие. Стилът и начинът на обгрижване от страна на майката, както и темперамента на детето са в състояние надеждно да определят изграждането на съответното поведение през по-късните фази от детското развитие.

По време на направеното проучване изследователите следели дали и в каква степен децата биват стимулирани от своите майки интелектуално и емоционално, как отреагират на нуждите и потребностите им, а освен това използват ли спрямо тях някакви физически наказания или ограничения.Проблемното поведение в периода на късното детство включвало склонност към измами, лъжи, непослушание вкъщи и/или в училище, хулиганство и липса на чувство на угризение или разкаяние след лошо държание.
Резултатите показали, че оценката на темперамента на децата, определена от страна на техните майки и родителският подход и стил на комуникация майка-дете през периода на първата година след раждането, се оказва изненадващо добър прогностичен критерий за по-късно възникващо проблемно поведение при 13-годишните тийнейджъри. По-малко капризните и тревожни пеленачета, с по-предсказуемо поведение, както и тези с които е било контактувано повече на интелектуално и емоционално ниво по време на първата година след раждането имат по-нисък риск от развитие на проблемно поведение през периода на късното детство. Ранните прояви на физически наказания от страна на майката също могат да се окажат прогностичен белег за по-късно възникващо проблемно поведение при децата.

Според авторите на това изследване тези открития поддържат хипотезата ,че ранната превенция може да се фокусира върху връзката дете-майка по време на първата година от живота на детето и че тя може да повлияе благоприятно проявите на проблемно поведение при децата в бъдеще. Най-вече би трябвало да се обърне повече внимание на ролята, която майките имат в познавателното и емоционално развитие на децата си, особено през първата година от развитието, като се вземат впредвид и особенностите на техния темперамент.

 

Източник : ScienceDaily

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Комуникацията дете-майка по време на първата година след раждането”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!