Конструиране на пространствени схеми и схеми за последователност на движенията

КОНСТРУИРАНЕ НА ПРОСТРАНСТВЕНИ СХЕМИ

Хващането и манипулирането на предметите от детето позволява да се натрупа опит , който в последствие ще се използва в множество посоки.

Конструиране на пространствени схеми чрез преместванията и разместванията на предметите, чрез отдалечаване, приближаване към себе си или към други обекти, чрез поставянето им в различни видове контейнери – кутии, чанти и др. Landau and Jackendoff (1993) установяват четири степени на отдалеченост на тялото от референтите(обектите) и между самите референти.

  •  обектът е вътре в някакъв контейнер, т.е. той е „съдържим“. Езиков израз на тези отношения са предлозите и наречията „в“, „вътре“, „вън“.
  • обектът е в контакт с тялото, с неговите части или с друг обект. Езиков израз на тези отношения  са предлозите „на“ и „върху“.
  • обектът е в близост до тялото, той е „проксимален“. Езиков израз на тези отношения са предлозите и наречията за място и отдалеченост „до“, „пред“, „зад“, „над“, „под“, „близо“.

И най-накарая

  • обектът е далече от тялото – той е „дистален“. Езиков израз на тези отношения са предлозите и наречията както за място, така и за посока и отдалеченост:  „пред“, „напред“, „зад“, /“назад“, „горе“/ „надолу“ , „далече“.

 

Източник : „Движение и език

Издателство : Логопедичен център „Ромел“

Автор :Росица Йосифова

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Конструиране на пространствени схеми и схеми за последователност на движенията”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!