Коя е най-подходящата възраст, на която децата могат да започнат да тренират тенис.

Tennis

  Един от най-практикуваните спортове в света е тенисът. Всеки ден все повече деца пожелават да играят тенис и да вървят по стъпките на големите играчи като Рафа Надал или Роджър Федерер и мечтаят някой ден да станат новите водачи на ATP.
Този спорт дължи отличната си репутация не само благодарение на големите имена в него, но и заради множеството физически и психологически ползи в резултат на практикуването му.

Вследствие на подходящото му практикуване се подобряват значително физическата форма, развитието на мускулатурата, възможностите на вниманието, координацията, като същевременно се насърчава и социализирането при подрастващите.Много от родителите са запознати с тези ползи, но често не са наясно с това коя е най-подходящата възраст за начало на практикуването на тенис.
Повечето деца на 4-годишна възраст имат вече достатъчно добре изградена моторна координация, за да започнат да играят тенис , но трябва да се има впредвид, че възможностите на вниманието им все още не са достатъчно добре развити. Постоянното отвличане на вниманието на децата на тази възраст може да превърне тренировките по тенис в една обикновена игра с ракета и топка.

Въпреки че нямат за цел да усъвършенстват толкова техниката, тези начални занимания по тенис е добре да запознаят децата с основните понятия и правила на играта. За да бъдат съобразени с физическото им развитие, първоначално най-добре би било да се използват ракети, мрежа и топки за мини тенис.
Много от експертите са на мнение, че най-подходящата възраст за заниманията по тенис е приблизително някъде около 5- 6 години. На тази възраст повечето деца имат вече необходимите психомоторни, координационни и свързани с вниманието способности, което ще им даде възможността да се приспособят по-добре към изискванията на играта.
Още повече, че това е идеалната възраст в която децата могат да усвоят умения да нанасят удари по топката с ракетата, както и да влизат в досег с основните техники, използвани в тениса. За тази цел е добре постепенно да свикнат с размерите на тенис корта, тежеста на ракетите и топките.
Наред с това, благодарение на този спорт подрастващите започват да развиват качества като бързина, подвижност, бързина на рефлексите – и всичко това наред с постигането на оптимален тонус на всички мускули от тялото.

За да се избегнат травмите и дискомфорта при игра и тренировка е препоръчително да се използват тенис ракети предназначени за деца от 5 до 12-годишна възраст приблизително. Тези ракети са по-ергономични и по-леки от тези, които използват възрастните и позволяват на децата да извършват свободно и много по-удобно движенията и ударите с тях.
Родителите, а и самото обучение на децата трябва да бъдат достатъчно гъвкави и да се адаптират към потребностите и способностите им, без наличието на какъвто и да е психологически натиск или физическо претоварване.  В този начален период родителите трябва по-скоро да насърчават детето си да се забавлява, да изпитва удоволствие от самата игра и по този начин да започне да общува и извън семейната среда.

 

 

 

Източник : TennisOpen

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Коя е най-подходящата възраст, на която децата могат да започнат да тренират тенис.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!