Може ли йогата да оправи изкривяване на гръбнака?

Може ли йогата да оправи изкривяване на гръбнака?

Изкривяванията на гръбнака са масов проблем сред подрастващите. Все повече деца страдат от гръбначно изкривяване в различните му видове, което е причинено от неправилно седене на чина, неудобни обувки, прекалено тежката ученическа раница, слаби мускули на гърба и т.н. редица причини, които на пръв поглед не са сериозни, но водят до тежки усложнения. Лечението на едно гръбначно е изкривяване е бавен и труден процес, който се постига чрез различни методи – лечебни упражнения, корсет, спорт. Добре е да знаем , че наред с останалите начини за лечение от полза би била и йогата. Практикуването на йога в комбинация с други дейности за лечение на гръбнака може да доведе до много по-бързото му възстановяване, както и укрепването на мускулите на гърба, което е важна част от превенцията на бъдещи изкривявания.

Анатомично гръбнакът на човек има извивки, които служат за подпомагането стабилността и мобилността му.  Поради структурни изменения и неправилни пози тези извивки може да станат по-изразени от обичайното. Гръбначните изкривявания в трите си вида – сколиоза, лордоза и кифоза могат  да се лекуват чрез йога, защото тя ще спомогне за изпъването на мускулите и създаването на навик за правилна стойка. Също така практикуването на йога действа благоприятно върху гърба като развива мускулите около гръбначния стълб и предотврати подобни деформации. Не на последно място правилното дишане и медитацията спомагат за освобождаване от стреса и напрежението в мускулите, които са причина за по-острото усещане на проблемите с гръбначния стълб.

Стъпка 1.
Контрирайте гърбицата чрез стягане на мускулите в горната част на гърба и опъване на гръдните мускули. Гърбицата кара раменете да стоят издадени напред независимо дали човекът е в изправено или седнало положение. Йога пози като Кобра, Лък (Скакалец), както и други, фокусирани върху изпъване на гръбначния стълб, опъват гръдните мускули и развиват мускулите в горната част на гърба. Изправени пози като Поза Планина оправят стойката чрез наместване на лопатките и изправяне на раменете.

Стъпка 2.
Третиране на лордозата чрез стягане на корема и на долната част на гърба. Лордозата е изкривяване на долната част на гръбнака напред. Слаби коремни мускули в комбинация със стегната долна част на гърба могат да причинят или засилят подобно изкривяване. Йога пози като Лодка стягат коремните мускули. Стягането на коремните мускули по време на изправени йога пози също помага тяхното развитие. Пози като Мост помагат за разтягането на долните гръбни мускули.

Стъпка 3.
Практикуването на изправени пози подпомага за разпределението на теглото на тялото и намалява риска от сколиоза. Това е странично изкривяване на гръбнака, което най-често бива причинено от различна дължина на краката или продължително извършване на дейности като носене на тежки чанти  или друг товар, който измества тежестта върху единия крак. Това изкривява таза и може да причини болка и продължителен дискомфорт. Пози, които развиват коремните мускули и гръбните мускули са от полза при присъствие на сколиоза. Полезни пози, които може да се извършват са Странична извивка (с крак вляво и с крак вдясно), Поза (Шавасана) или Поза Делфинска дъска. Освен това пози, които изпъват гръбначния стълб също могат да бъдат полезни.

Внимание !!!
Консултирайте се задължително с лекар преди Вие или Вашето дете да започнете да практикувате йога за изправяне на гръбначния стълб. Някои пози не се препоръчват за хора с гръбначни изкривявания и могат допълнително да увредят гръбначния Ви стълб.

Полезни съвети
За тези, които са начинаещи в областта на йогата е добре да се потърси  полезна помощ от професионалист, който да ги научи на правилна техника, съобразена със специфичното им състояние.

Започнете с прости за изпълнение пози и увеличете постепенно сложността.

Полезни неща, които можете да закупите:

  • Йога ДиВиДи дискове
  • Йога постелка

По материали на livestrong.com

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Може ли йогата да оправи изкривяване на гръбнака?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!