Напълняването при децата

Напълняването при децата

Наднорменото тегло и напълняването стават факт когато енергията , която получаваме от консумацията на  различни храни и напитки е по-голяма от тази която организмът ни е в състояние да изгаря, било то чрез физическа активност, растеж или  други процеси протичащи в организма. По този начин излишъкът от енергия   в тялото започва да се, натрупва  под формата на мазнини.
Изключително важно е напълняването да се коригира още в детска възраст, тъй като съществува риск проблемът да остане траен и да се задълбочи в зряла възраст.Налице е от 25 до 50 % вероятност децата с наднормено тегло , да останат с този проблем или да го задълбочат , когато порастнат и станат възрастни.

Същевременно при хора с наднормено тегло се наблюдава по-висок риск от развитие на различни заболявания вследствие на затлъстяване  в детството, отколкото при тези,  развили наднормено тегло, в по-късна възраст. Негативните последици за здравословното състояние на вече възрастния индивид , са от най-различен характер – възникват често срещани проблеми, като мускулни и ставни оплаквания, сърдечно-съдови заболявания, някои видове ракови заболявания, нарушения на съня, диабет от 2-ри тип , както и високо кръвно налягане.

Още в детска възраст в следствие на затлъстяването може също така да се появи плоскостъпие, да са налице недостиг на въздух и задух при физическа активност, лесна уморяемост и нисък толеранс към жега.Наред с това пълните деца често страдат от липса  на самочувствие и като цяло имат по-ниска самооценка в сравнение с останалите деца.

Воденето на здравословен начин на живот, включващ здравословно хранене и спортуване са някои от най-важните фактори , които могат да предпазят децата ни от последиците на затлъстяването .

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Напълняването при децата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!