Основни хранителни вещества за деца – от А до Я

А Витамини
Защо децата се нуждаят от тях
: Тези витамини са ключът към доброто зрение особено що се отнася до цветовете и нощното виждане. Също така подпомагат имунната система на детето – увеличава защитата на тялото срещу бактерии и подобрява справянето с тях.

Къде да ги намерите: морковите и останалите оранжеви плодове и зеленчуци като пъпеш и сладки картофи. Сервирайте ги с чаша прясно мляко.

B витамини
Защо децата се нуждаят от тях:
Тези хранителни вещества, които включват тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, пантотенова киселина, B6, B12 и биотин, помагат на тялото да се развие и детето да има енергия. Без достатъчно витамини от B групата децата могат да развият анемия.

Къде да ги открием: намират се във всяка хранителна група – пълнозърнести храни, риба, пиле или друго месо, листни зелени растения и мляко.

Витамин C
Защо децата се нуждаят от него
: Този витамин помага на децата да се справят с настинките и хремата, защото допринася за борбата с инфекцията. Също така спомага за по-бързото оздравяване на ожулванията и раните.

Къде да го намерим: Добре е детето Ви да пие по чаша портокалов сок често или още по-добре – да изяде един портокал. Други плодове и зеленчуци, които са добри източници на витамин C, са ягодите, доматите, пъпеша и сладките червени чушки.

Витамин D
Защо е необходим:
За здрави кости и зъби, децата се нуждаят от него всеки ден. Помага за абсорбирането на калция, което води до развитие в костната система.

Къде да го намерим: Кожата произвежда този витамин, когато е изложена на слънце. Но заради UV лъчите, които могат да причинят рак , децата не бива да стоят под слънцето прекалено дълго време. Витамин D може да се набавя и чрез млякото, зърнените закуски, риба тон или яйцата.

Калций
Защо децата се нуждаят от него
: Този минерал е задължителен за здрави кости и зъби. Твърде малкото количество може да доведе до по-висок риск от костни травми и счупвания на по-късен етап.

Къде да го намерим: Млякото е най-добрият източник. Малко кисело и прясно мляко всеки ден ще държи здрави костите на децата Ви.

Холин
Защо децата се нуждаят от него
: Това хранително вещество не е витамин, но е доста съществено. Клетките се нуждаят от него за запазване на формата си, а нервната система, за да изпраща бързи съобщения към тялото.

Къде да го открием: Тялото не произвежда холин, така че децата трябва да си го набавят от храни като яйца, риба, говеждо месо, пиле и броколи.

Желязо
Защо е нужно
: Червените кръвни телца го използват, за да изпращат кислород до всеки край на тялото.

Къде да го намерим: чистото говеждо месо, бобовите растения, тъмнолистните зелени растения и подсилените с желязо зърнени закуски.

Магнезий
Защо на децата им е необходим
: Това хранително вещество е едно от тези, които изграждат клетките на тялото, и е важно за добрия заряд енергия. Диета, богата на магнезий, ще гарантира за здравото сърце на детето Ви дори в напреднала възраст.

Къде да го открием: триците за закуска, кафявата захар, тофу, бобовите растения, бадемите и останалите ядки

Калий
Защо е нужен
: Почти всяка клетка и орган в тялото се нуждае от него, за да работи добре. Калият е важен за кръвното налягане и за да държи сърцето в добро състояние, докато децата тичат навсякъде.

Къде да го намерим: Бананите са пълни с калий, но също можете да го откриете в сладките картофи, боба, прясното и киселото мляко.

Цинк
Защо децата имат нужда от него
: Цинкът държи настинките надалеч като подсилва имунната система. Освен това тялото на детето Ви се нуждае от цинк, за да се израства правилно.

Къде да го намерим: пиле, бобовите култури и зърнените закуски

Източник: www.webmd.com

 

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Основни хранителни вещества за деца – от А до Я”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!