Паническите атаки

 В модерното общество напрежението и стресовият начин на живот все повече възпрепятстват нормалното съществуване.  Стресът притежава акумулативен характер и има различни проявления. Той се отразява както на имунната ни система, така и на способността ни да се справяме с ежедневните предизвикателства.

За паническите атаки хората заговориха в последните години, поради зачестяването на случаите вследствие все по-напрегнатият начин на живот. В най-общ вид паническите атаки представляват внезапен прилив на страх от това,че ще се случи нещо лошо.

Появяват се: сърцебиене, обилно потене, световъртеж, затруднено дишане, изтръпване, тревожност. Една паническа атака трае около 10 минути като симптомите се появяват бързо и без видима причина , а някои от тях могат да продължат и до един час.

След като човек веднъж получи паническа атака няма гаранции , че ще получи втора или ще започне някаква повторяемост на състоянието. Никой не може да каже и в кой точно момент би се появил нов пристъп. Много вероятно е да се развие страх от последващи пристъпи, страх от идентични места и ситуации, свързвани с предишна паник атака, страх от сърдечен удар, страх от смъртта, страх от мнението на  другите или страх от самият страх. Поради това често потърпевшите се изолират от околния свят и избягват места и ситуации, които свързват с предишна паническа атака.

Когато засегнатият от паник атаки посети лекар за преглед в повечето случаи не се открива конкретна причина – всички изследвания са в норма и няма основания за поставяне на диагноза. Това навежда на мисълта, че проблемът се корени на чисто психологическо ниво. Тогава на ход идва психолог , който да определи каква точно е причината за отключването на паническите атаки.

Напълно излишно е терзанието, какво ще кажат хората или защо Ви изпращат на психолог, след като не проявявате признаци на лудост. Паническите атаки могат да бъдат част от паническо разстройство, което е изцяло на психична основа, породило се е от емоционалното Ви състояние, неприятни потиснати спомени или неканализирано напрежение и страхове. Паническите атаки са лечими и не са проблем, който трябва да буди срам. Много хора се сблъскват с това състояние и успяват да го преодолеят.

Лечението на паническите атаки е строго индивидуално според потребностите на всеки пациент и причините за появата. Някои от по-честите подходи, които могат да допринесат за благоприятен резултат са:  психотерапия, медитация, здравословно хранене, избягването на стресови ситуации. Дълго пътуване на тихо и спокойно място без телефон, Интернет и проблмите на ежедневието би спомогнало за нормализирането на психоемоционалният Ви баланс.

Важна част от лечението на паническите атаки е приемането на проблема, а не борбата с него. Когато се появят паническите атаки и в този момент започнем да се борим с тях, да ги подтискаме и премълчаваме , им отдаваме енергия, смятат психолози.

Дишането е началната стъпка за лечението на подобна атака. Според психотерапевта Орлин Баев плиткото и учестено дишане е една от причините за възникването на паниката.  ,, Когато усетиш първите признаци на паник атака  и покачване на тревожността, съзнателно прави за няколко минути дълбоко диафрагмено дишане. Това е дишане предимно „с корема“ – когато го правиш, коремът се повдига. Прави се бавно и дълбоко. Плиткото гръдно дишане директно покачва кръвта и напрежението в главата и лесно задейства ендокринния процес на страховата реакция. Пробвай ритъма 1.2.1 – единичката е вдишването, двойката е издишването, а последната единичка е задържането на дъха „долу“, без въздух. Например 3 секунди вдишване, шест секунди издишване и три секунди задържане на дъха без въздух..‘‘ – съветва той.

Друг метод за лекуването на паническите атаките представляват лекарствените продукти – най-често това са антидепресантите. Важно е те да се прилагат единствено след консултиране със специалист и по схема, за да не настъпи зависимост към тях, което би довело до нов проблем.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Паническите атаки”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!