,,Пишещ врат‘‘ – що е то?

Бурното развитие на технологиите в последните години доведе до все по-мащабното ползване на всякакви технологични устройства в ежедневието ни – смартфони, таблети, лаптопи, слушалки и т.н.. По-голямата част от децата и хората до 30г. имат поне 2 от тези устройства, което показва колко е разпространено търсенето им. Технологичните ,,играчки‘‘ в комбинация с мобилния интернет превърна живота ни в доста по-динамичен, по-отворен за нови срещи, по-информиран, но и по-натоварен. Най-разпространеното ползване на комбинацията от смартфон и мобилен интернет се оказва общуването, което едва ли е изненада за някого. Дългите чатове и хилядите съобщения в социалните мрежи и платформите за смартфон съобщения доказват, че комуникацията между хората е неспирна независимо дали са в един град, една държава или са на два различни континента. Това поставя въпроса: имаме ли свободна минута, когато не кореспондираме с никой или го правим дори когато вървим?

,,Пишещ врат‘‘ – това е изкривяването на врата и гръбнака, когато си пишем с някой чрез смартфона си. Това често пречупване на гръбначния стълб води до болки във врата, неправилна стойка, прегърбване и гръбначно изкривяване. При нормална позиция на главата мускулите на врата и гърба са достатъчно силни, за да издържат тежестта й и да я държат изправена. Но ,когато наведем напред главата си , за да чатим, четем, играем на някоя игра или гледаме видеоклип главата става прекалено тежка, което води до деформации на гръбначния стълб и болки във врата. В началото може да не усетите последиците от тази неправилна стойка, но с времето негативите се натрупват и може сериозно да увредите тялото си.

Според изследване на Кенет Хансрадж, който е ръководител на отдел за операции на гръбначния стълб в клиника в Ню Йорк, честото използване на смартфон уврежда гръбначния стълб. Средно човек прекарва до 4 часа на ден в позиция, която не е благоприятна за гръбнака. Той е проучил, че , когато главата е наклонена на 60 радуса спрямо врата, натоварването се равнява на 27 кг. Средностатистическият човек прекарва в това положение между 700 и 1400 часа годишно, а учениците и студентите достигат до 5000 часа.

,,Това е доста дълбок проблем за младото поколение. Поради прекомерното напрежение на врата повечето от тях имат нужда от грижи и лечение на гръбначния стълб скоро след започване изпозлването на смартфон. Бих искал родителите да обръщат повече внимание на този проблем‘‘ – споделя той.

За да се облекчи това състояние , лекарят съветва да използваме очите си, за да пишем на смартфоните си вместо да накланяме цялата глава надолу. Това би облекчило напрежението и болките във врата и до голяма степен би предотвратило бъдещо гръбначно изкривяване.

На практика в днешно време е невъзможно да отстраним изцяло смартфоните и таблетите от ежедневието си, защото те са се превърнали в нещо като начин на живот за поколението. Прекомерната употреба на тези устройства се превръща в пристрастяване и вместо да ни помагат , за което са създадени, по-скоро започват да ни пречат като вредите от тях далеч надминават лошата стойка на тялото и изкривяването на гръбнака. През 2014г. университета във Вашингтон направи проучване, според което употребата на мобилни устройства след 21 ч. води до нарушаване функцията на съня и до по-ниска активност на следващия ден. Пред тези перспективи игрите вечер вече не изглеждат толкова привлекателни…

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “,,Пишещ врат‘‘ – що е то?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!