Първите обувки на бебето – съвети и препоръки

При прохождане на детето неминуемо се появява въпроса : ,,Какви да бъдат първите му обувки?‘‘. Прохождането е важна стъпка в развитието на всяко дете и за да благоприятствате правилната му походка и стабилната му стойка, трябва да изберете обувки, които са подходящи за нежното бебешко краче. Ако това е второто или третото Ви дете, вече сте минали през този обстоен подбор на този вид бебешки артикули и знаете какво търсите. Но , ако това е първото Ви дете, четете внимателно – някои от тези съвети могат да се окажат полезни за комфорта на Вашето бебе.

Прохождането обикновено се случва между 10-18 месец на бебето като в началото то се поклаща, често пада, спъва се и е доста несигурно. С времето обаче постепенно се научава да пази равновесие и да ходи изправено, а не на четири крака, което нормално е след първата годинка. Добре е в началото да оставите бебето да ходи босо – така по-лесно ще започне да възприема повърхността и допира с нея и също така ще стимулира нервните окончания на стъпалото. Ако температурните условия не позволяват да ходи босо, обуйте му меки чорапки.

Нашите съвети:

 • Съобразете обувките с възрастта на детето – в зависимост от това дали е в период на прохождане или вече е проходило. Ако детето Ви е все още на 6-7 месеца, подходящите за него обувки са меки, с много тънка и гъвкава подметка, най-добре да са от плат , за да не запарват крачето и да не го стягат, достатъчно широки , за да не го притискат и без да стигат до глезена, за да не деформират стъпалото.
 • Не купувайте обувки без детето си – в крайна сметка ще ги носи то и трябва да му бъде удобно. Освен това така ще можете да прецените как ходи с тях.
 • Между пръстчетата и обувката трябва да малко място – около 1 см, за да не са притиснати от бомбето. Когато детето обуе обувките, натиснете с пръст отпред, за да прецените колко разстояние има. Редовно проверявайте дали тези обувки не са започнали да го стягат.
 • Не купувайте няколко номера по-големи обувки – вярно е , че детското краче расте с часове, но прекалено големите обувки могат да доведат до деформация на стъпалото, бързо уморяване при разходка и игра, хлъзгане и неудобство при ходене
 • Не забравяйте, че след носене обувките се отпускат, особено тези от естествена кожа
 • За да прецените най-точно размера на крачето на Вашето дете преди да отидете в магазина , накарайте го да стъпи върху лист хартия и отбележете дължината от палеца до петата. След това премерете колко сантиметра са това. Така ще се улесните при избора на размер.
 • Мерете и двете крачета – може да се случи едното да е по-голямо от другото. Използвайте за мярка по-голямото.
 • Обувките трябва да са от подходяща материя – внимавайте обувките да не запаряват краката на детето
 • За да изпробвате еластичността на подметката, сгънете обувката няколко пъти. Добре е подметката да е по-мека и еластична, за да е удобна за игрите навън.
 • Стремете се към обувки, които могат да се стесняват или разширяват според крачето – с връзки, лепенки или двойно закопчаване, което е комбинация от цип и връзки или лепенки
 • Не използвайте обувки втора употреба – купени от магазин или изостанали от друго дете, тези обувки могат да деформират стъпалото, да са неудобни или да изморяват прекалено бързо крака, защото вече са придобили формата на крайник с други извивки
 • Мерете стелката , а не подметката
 • Важно е да прецените не само дължината на стъпалото, но и широчината и формата. В общия случай най-подходящи са обувките с обло бомбе , защото не стягат крака , както тези в V-образна форма.
 • Не пестете от обувки за детето Ви – това е инвестиция в правилната форма на стъпалата и правилната стойка на детето. Веднъж деформирани стъпалата и стойката се оправят много трудно и ще Ви създадат много бъдещи главоболия.

Можете също да прочетете...

One thought on “Първите обувки на бебето – съвети и препоръки”

 1. Бимби каза:

  Здравейте! Поздравявам Ви за изчерпателната статия, беше ми изключително полезна! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!