Сензомоторни етапи на развитие

Характеристики на сензомоторните етапи на развитие:
Първият стадиий от теорията на Пиаже започва от раждането и се фокусира върху това как пеленачето започва да създава усещанията си за заобикалящата го среда.По време на сензомоторният стадий, познанията на детето са ограничени до нивото на сензорното му възприятие и моторната активност.Поведението е ограничено до прости моторни отговори в отговор на сензорни стимули.Детето използва вродените си умения и способности, като гледане, сукане, сграбчване и слушане с цел изучаването на заобикалящата го среда.

Обектна неизменност
Според теорията на Пиаже, развитието на обектната неизменност е едно от най-важните постижения за сензомоторният стадий на развитие. Обектната неизменност  е всъщност разбирането на детето, че обектите продължават да съществуват, дори когато не могат да бъдат видяни или чути.

Субстадии на сензомоторното развитие.
Сензомоторните стадии могат да бъдат разделени от своя страна на 6 отделни подстадия които обуславят развитието на всяко ново умение.

Рефлекси (0 – 1 месец )
По време на този стадий детето възприема външният свят основно чрез вродени рефлекси като сукане и наблюдение.

Първоначално повтарящи се действия( 1- 4 месец)
Този субстадий включва координация между усета и новите схеми.Например детето може да суче  пръста си, а  впоследствие съзнателно да повтори това действие.Тези действия се повтарят защото по този начин детето си доставя удоволствени усещания.

Вторично повтарящи се действия( 4- 8 месец)
По време на този подстадий , детето става все по-насочено върху външния свят и започва съзнателно да повтаря действията си, с цел да предизвика  отговор в обкръжението.

Координация на реакциите (8 – 12 месец)
По време на този субстадий , детето започва да показва ясно целенасочени действия.Детето  може да прави комбинации от схеми за да постигне желан ефект. Децата започват да изследват околната среда, като често имитират наблюдаваното поведение на другите.По това време започва и разпознаването на обектите и децата започват да разпознават определени обекти, наред с техните свойства.Например, детето може да разбира че дрънкалката издава звук , когато се разтърси.

Третично повтарящи се действия( 12 – 18 месец)
Децата започват периода на опит- грешка през петия субстадий.Например детето може да опитва различни звуци или действия , като начин за привличане на внимание.

Начало на символното мислене (18 -24 месец)
Децата започват да използват символи за да представят събитията или обектите по време на последният сензомоторен субстадий.По това време децата започват все повече да опознават света, по-скоро чрез мисловни процеси, отколкото само чрез действия.

 

 

 

 

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Сензомоторни етапи на развитие”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!