Тайните на здравословното хранене и контрола в големината на порциите

Тайните на здравословното хранене и контрола в големината на порциите

 

Храносмилателната ни система има нужда от малко помощ. Бързите храни, висококалоричните десерти, сладките напитки и най-вече газираните са само някои от причините  все по-голямата част от населението да затлъстява, което води до редица други проблеми с нашето тяло. В САЩ повечето възрастни и всяко трето дете е с наднормено тегло или затлъстяване.

Ако не искаме това да се превърне и в наша реалност трябва да променим нещо, а защо да не започнем от храната? Сменянето на хранителните ни навици може да бъде лесно. За да започнете с по-доброто хранене за Вас и Вашето семейство научете за някои от най-вредните храни и как можете да ги заместите с нещо по-здравословно, а след това опитайте и няколко трика за големината на порциите.

Любимите ни калориини бомби…

Повечето от калориите, които приемаме, са от храни с високо съдържание на мазнини и захар. Сладките неща като курабийки и торти, следвани от хляба, са на върха на класацията по източници на калории. След това се нареждат пилето (панирано или пържено) , газираните, енергийните и спортните напитки( те са с високо съдържание на захар). Пицата, алкохола, пастата, тортилата и говеждото месо са други източници на калории.

Продукти, които трябва да ограничим…

Пред нас стоят само два проблема – мазнините и добавената захар. Обикновено те формират около 800 калории дневно, което е половината от препоръчителния дневен прием на възрастна жена. Ограничете мазнините, бързата храна, храните , съдържащи преработените зърнени култури като белия хляб и най-вече занижете приема на сол. Хората, които приемат твърде много сол, повишават шанса си за високо кръвно налягане, сърдечни или бъбречни проблеми.

Приемайте повече…

  • Вместо меса, които са боати на мазнини, изберете месо бедно на протеини или морска храна.Около 300 гр. Риба на седмица са достатъчни
  • Заменете маргарина с олио от рапица, зехтин или други подобни , които са полезни за талията и сърцето.
  • Не прекалявайте със зърнените храни
  • Други здравословни продукти са: нискокалоричните млечни продукти, яйцата, бобовите растения , всички зеленчуци и плодове

Проблемът с пицата….

Една от любимите ни храни е пицата , но за съжаление тя съдържа много калории и мазнини. Но с няколко подобрения, може да стани ОК:

  • Изберете тънко пълнозърнесто тесто
  • Зеленчуците са на първо място, месото може да пропуснете
  • Използвайте настърган кашкавал вместо на кубчета или парченца
  • Ако не можете да се стърпите, направете малко парче от пицата така, както искате

Какво значи пълнозърнест?

Външната обвивка на пшеницата, ечемика или друго зърно е пълна с фибри, витамини и минерали. Фибрите имат антиоксидантно действие и помагат да се почувствате сити с по-малко погълнати калории. Но за да направят брашното по-фино, производителите премахват обвивката. С премахването й си отиват и полезните вещества. Пълнозърнест хляб, тесто и т.н. означава такъв , който е приготвен от цялото зърно без да се премахват фибрите.

Какво са твърдите мазнини?

Мазнините, които са твърди,  държани на стайна температура съдържат наситени мазнини и транс-мазнини. Транс-мазнините трябва да бъдат възможно най-избягвани , а наситените трябва да представляват едва 10% от дневните калории. Наситени мазнини се съдържат в маслото, кокосовото масло, животинските мазнини в месото, млечните продукти, бекона и в кожата на пилето.

Сервирайте правилното количество…

Започнете да намалявате порциите докато стигнете до здравословни количества. Тялото Ви ще Ви се отблагодари за това, че не го натоварвате излишно. Научете се да се вслушвате в тялото си – кое е прекалено много и кое е точно толкова , колкото трябва да бъде.

 

 

 

 

 

 

 

Източник: www.webmd.com

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Тайните на здравословното хранене и контрола в големината на порциите”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!