Токофобията или защо ни е страх да раждаме?

токофобия
токофобия
токофобия

В психиката на всяка жена е заложена потребността да твори, да дарява с живот, да ражда и да създава семейство. Проблем изниква обаче , когато жената се страхува да забременее или вече бременна се страхува да роди – явление познато като токофобия.

Токофобията е термин в психологията, с който се обяснява крайния, неконтрулируем , обсебващ страх от бременността и последващото раждане. Думата произлиза от гръцката ,,tokos’’ – раждане и ,,phobia’’ – страх. Наблюдава се предимно при нераждали жени или такива в период на първата си бременност. Статистиката показва, че една на седем жени изпитва страх от раждане, а при вече заченалите, които са бременни с първото си дете, това е почти при всички от тях. Обикновено бъдещите майки си задават въпросите ,,Дали ще се справя?‘‘ ; ,,Възможно ли е да нараня бебето?‘‘ ; ,,Много ли ще боли?‘‘

Голяма част от жените са започнали да изпитват страх от раждане след като са чули болезнена история на своя приятелка, лошия опит на майка си, гледали са кадри от раждане по телевизията или в интернет, чели са книги, сайтове, форуми , насочени към информиране по темите за майчинството или са преживели травмиращ случай в детството си (побой, изнасилване и др.)

Симптомите на токофобия могат да бъдат:

 • Кошмари
 • Проблемен сън
 • Трудно съсредоточаване върху дейности
 • Панически атаки
 • Психосоматични разстройства
 • Усещане за панически страх при мисълта за раждане
 • Отлагане на забременяването, независимо от желанието за деца

Доказателство за това, че токофобията е все по-разпространен проблем при жените е повишаването на ражданията чрез секцио. Бъдещите майки се опитват да убедят себе си, половинките си и лекарите , че би било много по-безопасно за тях и за детето, ако раждането се извърши чрез секцио , а не естествено. Тези наблюдения се обясняват единствено със страха на бременните от самия акт на раждането, от съпътстващата го болка, от неизвестността дали ще се справят, дали няма да наранят бебето по някакъв начин.

Друго измерение на проблема е , че тези, които все оше не са били бременни, отлагат с месеци или с години зачеването под предтекст, че моментът не е удобен, че трябва да се съсредоточат върху кариерата и т.н. Така или се решават да родят в по-късна възраст и остават само с едно дете или достигат до менопаузата без да са заченали нито веднъж. Според някои изследователи това може да се причисли към обясненията на демографската криза, а според британските учени токофобията може да бъде разглеждана като една от ,,болестите на века‘‘.

Преди време известната носителка на ,,Оскар‘‘ Хелън Мирън сподели пред журналисти, че причината да няма деца е именно тази – токофобията. Когато била на 13, тя гледала филм насочен към темата за бременността и раждането, който толкова силно я травмирал, че цял живот не могла да се оттърси от този страх.

На практика няма гаранция , че няма да изпитате притеснения или страх от раждането в един или друг етап от живота си. Важно е обаче, ако имате малка дъщеря, да не й разказвате колко трудно се е появила на бял свят или , че раждането е нещо ужасно и твърде болезнено. В случай, че Вие изпитвате токофобия опитайте следните начини да се справите с нея:

 • Бъдете информирана за бременността и раждането – колкото повече четете, гледате и слушате на тази тема, толкова по-подготвена ще бъдете, когато моментът настъпи. Това могат да бъдат книги, спиасания или сайтове за бременни, в които много точно е обяснено какво Ви очаква. Ако все още не се чувствате сигурна в себе си, започнете да посещавате пренатални курсове.
 • Консултурайте се с психолог – посещенията при психолог не са срамни. Ако причината за страховете Ви се крие дълбоко в детството, сеансите ще Ви помогнат да сте наясно със себе си и да намалите притесненията си.
 • Медикаментозното лечение не винаги е най-подходящото – не забравяйте, че чрез медикаменти ще подтиснете страховете си, но няма да изкорените причините за тях, а за бременните не се препоръчва използването на подобни лекарства
 • Не забравяйте, че даряването с живот е нещо добро и красиво. Наслаждавайте се на бременността си, защото най-хубавото тепърва предстои – Вашето бебе.

Тагове

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Токофобията или защо ни е страх да раждаме?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!