Бързи съвети за храненето на капризните деца

Проблем: Чудото на единствената храна

Детето Ви може да яде с удоволствие някои храни, а други да захрвърля на пода. Просто фаза ли е това и колко дълго ще продължи? Как действате междувременно: давате му каквото иска или не отстъпвате?

Решение: Не влизайте в битка

Не превръщайте времето за хранене в битка на титаните. Продължавайте да предлагате варианти на храни, които са полезни, дори ако детето Ви ги е отказало първоначално. На много деца им отнема време преди да решат дали харесват новата храна все пак, така че продължавайте да опитвате. Предлагайте плодове, зеленчуци и дори храни за растеж без напрежение. Детето може да Ви изненада с предпочитанията си.

Проблем: Не си изяжда зеленчуците

Детето Ви казва ли, че мрази аспержи дори никога да не ги е пробвало? Случва се често. Много от зеленчуците имат силен вкус и аромат, особено, когато са сготвени. Бъдете търпелива. То може да иска да види зеленчука и да го помирише преди да го вкуси и дори тогава може да го изплюе. Поемете си дъх и опитайте отново в друг ден.

Решение: Давайте му варианти

Много деца омекват към зеленчуците, когато помогнат с избора им, пазаруването и готвенето. Ако зелените зеленчуци не допадат на детето Ви, вместо това опитайте с оранжеви или червени. Или ги предложете сурови със сос като ранч или хумус. Въпреки че като скривате зеленчуковите пюрета в храните като печивата и сосовете за паста намирате краткосрочно решение, това не го учи да харесва тези зеленчуци, когато са навън.

Проблем: Пие течности с много калории

Детето Ви пие ли прекалено много мляко или сок по време на деня, така че след това да не е гладно, когато стане време за хранене? Това може да е проблем, защото, ако пие прекалено много течности, това кара детето да пропуска редовното хранене.

Решение: Лимитирайте течните калории

За деца на възраст между 1 и 6 години препоръчително е да приемат не повече от 0,140 – 0,180 мл. на ден. Избягвайте сокове с добавена захар. Давайте му вода постепенно докато детето не започне да пие обикновена вода. Или опитайте да сервирате мляко или сок като отделна част от менюто на закуска и вода през останалата част от деня. Детето Ви трябва да приема по 2 до 2 ½ чаши мляко на ден. Запомнете, че деца под 2 г. трябва да пият мляко 1% или обезмаслено.

Проблем: Твърде много захар

Има ли детето Ви желание за сладко, което не може да преодолее? То настоява за захарни зърнени закуски сутрин? Когато обядва, забелязвате ли да изяжда само десерта и нищо друго? На вечеря умолява ли Ви за десерт веднага?

Решение: Всичко в умерени граници

Тези съвети могат да помогнат на детето да се справи със желанието за сладко:

Предлагайте закуски, които са натурално сладки (плодови млека, плодове, замразени банани или грозде, резени ябълка с фъстъчено масло)
Не оставяйте много сладки изкушения у дома. Ако не са наоколо, детето няма да е изкушено от тях (нито пък Вие)
Не използвайте сладки неща като подкуп или награда. Направете ги малка част от балансираната диета
Проблем: Целодневно хранене
Много деца хапват толкова през деня, че не са гладни, когато стане време за основно хранене. Децата се нуждаят от хранене по шест пъти на ден, което включва три основни хранения и две или три закуски. В такъв случай как да задържим детето сито и щастливо през целия ден докато сме сигурни, че се пази за здравословна вечеря?

Решение: Въведете график

Сложете нещата в релси като въведете часове за основно хранене и за закуски. Детето може все още да пропуска едно основно хранене от време на време, но ако има график, то ще знае кога да очаква следващото ядене. Ако поиска закуска в друго време, предложете му нещо като плодове, зеленчуци, йогурт, фъстъчено масло, зърнена закуска или половин сандвич.

За повече съвети относно храненето на вашите деца може да посетите бебета.

Източник: www.webmd.com

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Бързи съвети за храненето на капризните деца”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!