11 изненадващи факта за новороденото

Най-ценният подарък на света за една жена е да прегърне собственото си новородено бебе, в този момент светът спира за нея и тя просто стои с новия живот, който я дарява с  удоволствие и щастие от това, че е майка. Да си майка на новородено е изключително приятно, удовлетворяващо, но в някои случаи също може да бъде мъчителен опит. За нея ще е наслада да бъде майка за първи път, но трябва да внимава, когато води новороденото си вкъщи от болницата. Съществуват много митове за новороденети бебета. Тяхното здраве, грижа за кожата, честотата на акането и пишкането, техните предпочитания и т.н. варират за всяко бебе, но има някои фундаментални факти, които всяка майка трябва да знае.

Наличието на люспи и суха кожа
Това е, защото детето никога не е било излагано на въздух преди това, докато преди това бебето е плувало в корема на майката, заобиколено с околоплодната теност. Кожата на новороденото е далеч от мека, така че е добре да се опитаме да задържим кожата нежна и овлажнена като периодично се намазва с бебешки лосион или кремче. Те са задължителни за първите месеци и години.

Спящите главички
Новороденото ще спи повече от възрастен. В първите няколко месеца вероятно ще проспива целия ден и ще се събужда за кратко, максимум по 3 часа общо за деня. Това е, защото новият свят все още не е обичаен, бебетата се чувстват изтощени и чрез съня техните тела свикват с въздуха, атмосферата и заобикалящата ги среда.

Бързото опадане на косата
Косата на новороденото от раждането не се задържа дълго и то има косопад за период от няколко месеца. Не се стряскайте, когато новата и перманентна коса започне да расте скоро след като временната опада. Редовно използвайте бебешки масла за коса върху скалпа, за да израсте силна и здрава коса.

Дължината на ноктите
Бебето може да се роди с много израснали нокти и често те надраскват лицето на бебето много пъти през първия ден в болницата. За да ги предпазите от нараняване, покрийте ръчичките им с ръкавици; избягвайте рязането или оформянето на ноктите им, защото малък миг невнимание може да причини нараняване.

Дребосък със зъби
Това е нормално, но рядко някои новородени се появяват с няколко зъбчета. Например синът на Моли Сим,която е модел и актриса, се ражда с няколко зъба.

Променят се през нощта
В много случаи новороденото няма вежди в деня на раждането, но на следващия ден, когато се събуди, има добре очертани. Невероятен факт е как бебетата се променят толкова бързо и растат ден след ден.

Започват да кихат, когато са изложени на светлина
Малките кихат, когато са изложени директно на слънчева светлина или лампа. Първият път майката може да се учуди и да сметне, че на детето му е студено, но случаят не е такъв.

Правят физиономии, докато спят
Майката може да изследва как лицето на детето й се променя, докато спи. От мръщене до усмивка в няколко секунди физиономията обикновено отговаря на сънищата им.

Мразят пелени
В действителност бебетата мразят да бъдат повивани. Предпочитат да усещат майка си, защото тя им дава топлина и защита. Но за тях свободата е нещо задължително при съня. Така че на сутринта може да намерите пелената настрани, а бебето Ви просто да лежи щастливо, обърнало се на една страна, наслаждавайки се на сънищата.

Новородените също хълцат
Това се приема като напълно нормално и се получава заради напрежение в храносмилателната система. Така че, когато видите детето си да хълца, не се плашете. Малко вода би трябвало да помогне.

Издават всякакви видове звуци
Понякога през нощта, когато бебето Ви издава звуци, може да се запитате дали е добре. Бебешките въздишки и дори грухтенето са абсолютно нормални и са доста забавни за новите майки.

Източник: http://www.kidsloverscenter.com/

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “11 изненадващи факта за новороденото”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!