5 начина да помогнете на обездвижения си тийнейджър

Никой тийн не е обречен на наднормено тегло. Европейско проучване от 2010г. показва, че дори тийнейджърите с генетично обусловено напълняване са в състояние променят състоянието си с тренировки по 60 минути на ден. В проучването се твърди, че юношите, които тренират редовно, имат по-ниски нива на телесни мазнини, по-нисък индекс на телесна маса и по-ниско тегло.

Час тренировки на ден може да Ви изглежда много. Ако Вашият тийнейджър не е достатъчно физически активен или уверен в тялото си, може да се почувства объркан.

Това е мястото, където родителят се намесва. Можете да помогнете на детето си да се движи по 60 минути на ден. Ключът е да започнете с малко и да осигурите добър ролеви модел и подкрепа през цялото време.

Изграждайте бавно
Децата, които не са свикнали да тренират, са склонни към малко количество физическа активност преди да искат да се откажат. Така че започнете с малки стъпки като 10-минутна разходка всеки ден след училище. Ако идеята за трениране всеки ден му изглежда притеснително, започнете с разходки през ден. Всеки ден добавяйте по още няколко минути към разходката и оставете детето да вижда прогреса си.

Да постигат малки цели е важно за децата. Да вижда добавените минути към разходката ще помогне на детето Ви да се мотивира. Също така можете да направите договорка с него за нарада при всяко постигнато ниво минути.

Пребройте времето прекарано пред екрана
Цялото време, което тийнейджърът Ви прекарва пред телевизора или компютъра, е време , в което детето не е активно. Американската академия на педиатрите препоръчва не повече от 2 часа гледане на телевизия или играене на компютърни игри на ден. Работете заедно, за да изградите домашни правила за времето пред екрана.

А , когато децата Ви прекарват много време пред телевизора, опитайте това:

  • Правете малки упражнения – направете състезание кой може да направи най-много клякания през рекламите или малки активни почивки от гейминга.
  • Бъдете ролеви модел – Дори Вашият тийн да приема упражненията през рекламите с неохота , той ще забележи, ако Вие го правите. Правете коремни преси или други упражнения докато гледате телевизия. Или сложете малки гирички и ластични ленти в кутия близо до телевизора, за да ги използвате по време на предаванията. Това може да мотивира детето Ви да Ви последва.

Правете тренировките приятни
Най-приятната програма за трениране е единствената, която юношата Ви със сигурност ще изпълнява. Обича ли сина Ви природата и животните? Проверете за местни организации и клубове, които спонсорират заниманията навън като къмпингуването, катеренето или наблюдаването на птици и други животни. Ако дъщеря Ви харесва танцовите изкуства или гимнастиката, потърсете класове, които биха я заитересували. Дори дейности като драмата и актьорството могат да накарат юношите Ви да се надигнат от стола и да станат от леглото.

Запомнете, че всяко движение извън седежа се брои. Това включва упражнения у дома и извън него. Направете час за чистене, за работа в градината или доброволно чистене на близките градинки или парк.

Помислете за силови тренировки
Силовите тренировки или тези за издръжливост могат да бъдат добра активност за тийнейджъри, които все още не използват аеробните упражнения. Проучване от 2009г. показва , че тренировките за издръжливост три пъти в седмицата могат значително да намалят телесните мазнини и да повишат мускулите, силата и издръжливостта при пълните деца.

Не е задължително да ходиш във фитнеса за силовите тренировки. Детето Ви може да прави клякания или коремни преси, вдигане на тежести или упражнения с ластични ленти вкъщи.

Окуражавайте участието в спорта
Ако тийнът Ви обожава да гледа спортове, вероятно ще се наслади и да играе тези спортове. Наднорменото тегло може да бъде повод да се присъедини към спортен екип, подбран по умения и ниво на тренировки вместо по възраст. Ако детето Ви не харесва или се чувства неудобно в отборните игри, окуражете го за спорт като колоездене или бягане.

В края на краищата запомнете , че развиването на активен и здравословен начин на живот не е състезание. Детето Ви е по-добре настроено към поставянето на изпълними стъпки.

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “5 начина да помогнете на обездвижения си тийнейджър”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!