Модели на поведение, които могат да повлияят негативно децата Ви

Родителите като модели на поведение
Децата опознават телата, способностите си и всичко чрез това, което Вие казвате и правите. На тях им харесва да имитират вашите действия. Най-добрия начин да ги научите на полезни навици не е да ги възнаграждавате и наказвате. Всъщност е да действате позитивно и да бъдете еталон за добро поведение.
Давайки им добър пример, Вие им помагате да бъдат щастливи и да поддържат здравословно тегло. Искате да направите промени в себе си? Това е добре. Можете да го направите заедно с детето си.

Да критикуваш себе си
Като критикувате начина, по който изглеждате , изпращате съобщение към децата си, че самочувствието трябва да е базирано на тесните дънки или това колко тежиш.
Децата, особено момичетата, се влияят от това, което чуват да изричат майките им. Това може да ги накара да не харесват това, което виждат в огледалото – основно за бъдещето на самочувствието и добрия външен вид. Именно това може да доведе момичето до нездравословни навици като йо-йо диетите или да повиши риска от опасни хранителни разстройства.

Емоционалното хранене
Ако използвате храната, за да се почувствате по-добре, когато сте тъжна или разочарована, това може да е лош пример за децата Ви. Така им показвате, че храната е начинът да се почувстват по-добре.
Вместо това потърсете други начини да се върнете във форма. Оставете ги да видят как разговаряте с приятели или излизате на разходка, за да се почувствате по-добре. Те ще възприемат полезните и вредните навици по еднакъв начин.

Твърде много чатове, мейли и говорене
Не е честно да казвате на децата си да не текстват на масата вечер, ако Вие сте там с Вашия телефон. Въведете семейни правила за всички относно техниката.
Децата, които прекарват твърде много време пред смартфона, често имат проблеми със съня, концентрацията в училище и неприятности с килограмите. Но децата, които се хранят със семейството си на вечеря, имат по-нисък риск от прекомерно напълняване.

Наблягате на повърхностни и материални действия и мисли
Повечето малки момичета си играят на ,,обличане‘‘. Но експерти казват, че трябва да бъдете внимателни, когато правим партитата по-важни от останалото качествено време.
Използвайте ,,женското време‘‘ да правите полезните навици атрактивни– излизайте на разходки, научете я на някакъв вид спорт. Тя ще се научи, че може да бъде силна, енергична и наистина момиче. Освен това ще се научи , че спортът е страхотен начин за справяне със стреса. Казвайте й често, че е умна и правете комплименти за красотата й.

Да пиеш, за да се почувстваш по-добре
Ако се прибирате вкъщи след тежък ден и казвате ,,Трябва да пийна‘‘, показвате на детето си, че алкохола е начин да се справиш със стреса. Същото важи и за тоновете кафе за енергия.
Вместо това намерете по-здравословни начини да разпускате и да се тонизирате сутрин. Опитайте упражненията, медитацията или релаксиращо хоби, което включва цялото семейство. Това са добри начини да се презаредите.

Да правиш всичко състезание
Да натяквате на детето си, че другите деца (съседи, съученици, братя и сестри) са по-атлетични рядко е добър мотиватор.
Вместо това опитайте да подсилите позитивизма. Мотивирайте детето да дава най-доброто от себе си. Помогнете му да се фокусира върху забавлението и състезанието със собственото си Аз и вижте резултатите. Също така може да предложите на детето да му помогнете в избора на заниманив, което му харесва. Говорете с него за това, че трябва да се движи всеки ден и това ще го накара да се чувства по-добре.

Източник: http://www.webmd.com/

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “Модели на поведение, които могат да повлияят негативно децата Ви”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!