ДЕСЕТ ПРИЗНАКА, ЧЕ НЕ СПИТЕ ДОСТАТЪЧНО

За много хора липсата на достатъчно количество сън не представлява кой знае какъв проблем. Но с времето този недостиг се наслагва и задълбочава, което от своя страна води до появата на различни симптоми на недоспиването.

Затруднено справяне със стреса.
Недоспиването снижава способностите за справяне с ежедневните неблагополучия и предизвикателства. По-ниският праг на поносимост вследствие на това, Ви кара да се чувствате по-податливи на стрес, дори когато се занимавате с обичайни дейности от ежедневието. Състоянията на стрес от своя страна също водят до недостатъчност и непълноценност на съня.

Недоспиването влошава паметта.
След безсънна нощ може да се влоши състоянието на паметта Ви. Според проучвания дълбокият сън играе важна роля при паметовите процеси, защото подобрява връзката между нервните клетки. Оттук следва, че и колкото по-малко спите, толкова по-малко връзки се създават между невроните.

Вследствие на недоспиването, трудно се концентрирате.
Проучванията сочат, че не добре наспиващите се хора се представят по-лошо при задачи изискващи концентрация.Освен това, те по-често надценяват възможностите си за представяне при изпълнението им.

Постоянно чувство на глад.
Хората страдащи от недоспиване имат и по-високи хормонални равнища, които подават сигнали на тялото, че е време за хранене. От друга страна, те произвеждат и по-малко хормони, които дават чувството за засищане при хранене. При недостиг на сън мозъкът по-трудно усвоява захарта, в резултат на което нараства и нуждата от приемане на сладки и солени храни.

Влошаване на зрението.
Симптомите на недоспиването освен всички други, включват зрителни деформации и затруднено фокусиране. Това е резултат от затрудненото функциониране на невроните,  които отговарят за възприятието на обектите чрез зрението.

Трудности при вземане на решение.
Голяма част от възстановяването на мозъчните неврони се дължи на РЕМ фазата по време на сън. Тя помага на мозъка да преработи постъпилия през деня поток от информация. Когато сънят не е достатъчен се повлияват и невроните, които изграждат префронталната кора от мозъка.Този дял от мозъка участва в процеса на вземане на решение и установяването на контрола върху импулсите.

Влошаване на двигателните умения.
Проучвания показват, че ако човек не спи дори и една нощ организмът му започва да проявява симптоми на интоксикация. В това състояние се наблюдава неясна артикулация на речта/сливане на думите/, запъване при изговаряне, несръчно боравене с по-малки предмети, нестабилна походка. Появява се и чувство за недостиг във времето на реакция, при различни изпълнения.

Проблеми в отношенията със семейството и приятелите.
Когато член на семейството страда от нарушение на съня това неминуемо се отразява и на всички останали негови членове, тъй като нарушава графика на заниманията им, отнема от времето им и дори оказва влияние на режима им на сън. Освен това, за човек, който не си набавя достатъчно сън са характерни унилост, отслабена памет и раздразнителност, което принуждава партньора да бъде предпазлив по отношение на него.

Поява на здравословни проблеми.
Недоспиването може да отключи високо кръвно налягане, снижаване на телесната температура и аритмия. Имунитетът отслабва и организмът става по-податлив на заболявания. При наличие на диабет и вследствие недоспиването се намалява чувствителността към инсулина, като става трудно поддържането на нормалните количества захар в кръвта.

Промени в настроението.
Ситуации, с които обичайно се справяте добре, започват да ви дразнят в много по-голяма степен. Наред с това се усилва податливоста към депресии, преумора, намалява чувството на емпатия.

Недоспиването може да причини мигрена.
Недостигът на сън може да причини нарастване в нивата на някои от протеините в мозъка, което да доведе до появата на мигрена.

 

Можете също да прочетете...

0 Вашето мнение “ДЕСЕТ ПРИЗНАКА, ЧЕ НЕ СПИТЕ ДОСТАТЪЧНО”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за бюлетина ни!

Абонирайте се, за да получавате интересни статии и новини.

Абонирахте се успешно!